szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nemzetközi pszichológuscsapat globális felmérést készített, és kiderítette, milyen személyiségű embereknek a legnehezebb engedelmeskedniük a járvány alatti rendelkezéseknek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Amíg nincs megfelelő gyógyszer vagy oltás a koronavírus ellen, addig csak olyan dolgokkal védekezhetünk, mint a gyakori kézmosás, az arcmaszk viselése, a távolságtartás, illetve az otthon maradás. Szigorúak a szabályok, azonban nem mindenki akar engedelmeskedni ezeknek, s mint kiderült, a háttérben személyiségjegyek állhatnak.

Egy nemzetközi pszichológuscsapat 55 országba több mint százezer embernek küldött el egy kérdéssort. Azt firtatták, mennyire tartották be a szabályokat márciusban és áprilisban, elsősorban az otthon maradással kapcsolatban. Emellett olyan kérdéseket is feltettek, amelyek célja az egyének személyiségtípusának elhelyezése volt az úgynevezett „nagy ötösben” – ezek az intellektus (az új tapasztalatokra való nyitottság), a lelkiismeretesség, az extrovertált (impulzív, kifelé forduló) személyiség, a nyájasság és az érzelmi labilitás.

Úgy találták, hogy már a személyiségtípusból meg lehetett jósolni, hogy valóban otthon marad-e valaki, ha ez az előírás. Legkevésbé az extrovertált személyiségűek voltak képesek alkalmazkodni a bezártsághoz, mivel ők igazi társasági emberek. Többször szegték meg az ezzel kapcsolatos szabályokat, mint bármilyen más személyiségjegyű ember. Az érzelmileg labilisak viszont sokkal inkább engedelmeskedtek, hasonlóan azokhoz, akik magas pontszámot értek el, amikor az új tapasztalatokra való nyitottságról érdeklődtek tőlük.

„Ők általában szívesebben keresnek új információkat, és gyorsabban alkalmazkodnak a változó helyzethez” – írják a kutatók az American Psychologist szakfolyóiratban, hozzátéve, hogy bár a kormányok által hozott rendeletek nagyban befolyásolják a lakosság viselkedését, de nem mindenki hajlandó betartani a szabályokat. Ebből a szempontból az extrovertáltak jelentenek nagy kihívást a járvány miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel félmillió 25 év alattit érinthet a jövőre tervezetett szja-mentesség

Közel félmillió 25 év alattit érinthet a jövőre tervezetett szja-mentesség

A japánok az óceánba öntik a fukusimai atomerőmű radioaktív vizét

A japánok az óceánba öntik a fukusimai atomerőmű radioaktív vizét

Semjén Zsolt feljelentést tesz, amiért gólyagyilkosnak próbálták beállítani a Facebookon

Semjén Zsolt feljelentést tesz, amiért gólyagyilkosnak próbálták beállítani a Facebookon