szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kemenesi Gábor virológus szerint Oroszországban és Kínában is kiváló tudósok dolgoznak, nem is ettől kell tartani. Hanem a politikai nyomástól, amely járatlan utakra sodorhatja a vakcinafejlesztési törekvéseket.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

“Az orosz vagy a kínai vakcina is lehet jó, sőt tudom, hogy kiváló tudósok dolgoznak azokban az országokban is. A probléma a transzparencia és függetlenség kétségessége” – írta a Facebookon Kemenesi Gábor virológus. A szakember szerint inkább az vethet fel aggályokat a készítményekkel kapcsolatban, hogy “félő, hogy politikai nyomás sodorja járatlan utakra az ottani vakcinafejlesztési törekvéseket”.

Ezt a jelenséget Kemenesi szerint vakcina-nacionalizmusnak lehet nevezni egy nemrég megjelent véleménycikk alapján. A virológus ugyanakkor elismeri, hogy “az orosz vakcina esetében rendkívül komoly aggályok merültek fel az adatok valóságtartalmát illetően.

Az a tény továbbá, hogy a nemzetközileg elfogadott eljárásoktól eltérően nem várták meg a klinikai 3-as fázis befejezését és annak értékelését, a vakcinajelölt engedélyezését, további rendkívüli kockázatokat rejt magában”

– írta a szakember.

[A Pfizer állítja: 90%-os védelmet nyújt a védőoltása a koronavírus ellen]

Kemenesi szerint ha ezek hiányában kezdik el használni a szert, még csupán limitált mennyiségben is, úgy “nem biztosított a biztonságosság és hatásosság megfelelő mérése”. Egy klinikai tesztfázisban rendkívül komoly nyomon követés zajlik szerinte. Ha azonban ennek hiányában alkalmaznak egy szert, amely esetleg később problémát okoz, az világszerte megrendítheti a vakcinákba vetett bizalmat. “Minden bizalmam a tudományé és a tudósoké. Remélem, a vakcina-nacionalizmus nem válik tartós fogalommá, és hagyják a tudományt úgy működni, ahogy kell. Mindenhol a világon” – írta a virológus a Facebookon.

Kemenesi Gábor szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy egyre több biztató hír érkezik a folyamatban lévő vakcinafejlesztésekről is, így “várhatóan több befutó is lesz”. A kínai és orosz vakcinák esetében pedig, a korai használat mellett bár, de elkezdték a klinikai 3-as fázisú teszteléseket is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!