szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába a korlátozó intézkedések, Algériában sokan nem akarják megérteni, miért kell most távolságot tartani a másiktól, és csak akkor elmenni otthonról, ha nagyon muszáj.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Kilenc hónap alatt 120 algériai ápoló halt bele az új típusú koronavírus okozta Covid–19-betegségbe, és több mint kilencezren fertőződtek meg – közölte az algériai egészségügy-minisztérium. Az elmúlt két hétben, a járvány második hullámában számos, elsősorban az első vonalban dolgozó orvos figyelmeztetett a veszélyre, és kérte a lakosságot, tartsák be a korlátozó intézkedéseket, és csak szükség esetén hagyják el otthonukat.

Algériában, a járvány által leginkább érintett egyik afrikai országban robbanásszerűen nő az új fertőzések száma: a járvány február 25-i kitörése óta közel 76 ezer igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 2300-an haltak meg az egészségügy-minisztérium legfrissebb adatai szerint. Megfertőződött az ország elnöke, Abdelmadzsid Tebbún is, őt október 28. óta Németországban ápolják kórházban. A kormány több tagjánál is diagnosztizálták a vírusfertőzést.

[Francia kutatók szerint a koronavírusnak negyedik, sőt ötödik hulláma is lehet]

November 15-én a kormány a karanténintézkedések szigorítása mellett döntött, és 32 megyére (a 48 közül) terjesztette ki a kijárási tilalmat este 8 és reggel 5 között. Tizenöt napra bezárták a sportlétesítményeket, szórakozóhelyeket, ifjúsági házakat és kultúrházakat is. A városi közszolgálati, illetve magánközlekedést felfüggesztették a hétvégékre az ország egész területén. A megyék közötti tömegközlekedést betiltották.

Március 17. óta tilos az országban minden gyülekezés, így az esküvői ünnepségek és politikai tüntetések is. A maszk viselése május 24. óta kötelező, az előírást megsértőket súlyos pénzbírsággal büntetik. A határátkelők március 17. óta zárva tartanak.

Amerikai tudósok korábban azonosították a SARS-CoV-2, vagyis az új koronavírus okozta világjárvány három fő hajtóerejét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elborította a műanyagszemét a Kékestetőt a hétvégén

Elborította a műanyagszemét a Kékestetőt a hétvégén

Eperjes Károly: Nem kérdés számomra, hogy az orosz oltást választom

Eperjes Károly: Nem kérdés számomra, hogy az orosz oltást választom

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban