szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jövő nyártól korlátozza a Google az egyik legkedveltebb szolgáltatását, egy bizonyos mennyiség felett már nem lesz ingyenes a fényképtárolás. Az alábbi oldalon megnézheti, hogy mostani képtárolási szokásait követve, önnél meddig tart ki az ingyenesség.

Váratlan hírt kaptak a napokban a Google Fotók szolgáltatás használói, azaz sok-sok millió felhasználó: 2021. június 1-jétől korlátozza az öt éven át kínált ingyenes fényképtárhelyet a keresőóriás.

Ha betelik a 15 GB-nyi hely – amibe feltöltött képeken és videókon kívül minden gmailes levél és Google Drive-on tárolt fájl is beleszámít –, akkor vagy töröl a fotókból a felhasználó, vagy fizet a további tárhelyért.

(Egyetlen kivétel azért van: akik Pixel telefonokat használnak, azokat nem érinti a rendelkezés, más kérdés, hogy váltana-e Pixelre emiatt egy iPhone-t használó.)

Persze érthető a Google ezen pálfordulása: jelenleg ugyanis hetente mintegy 28 milliárd új fotót és képet töltenek fel szervereire, és ez a mennyiség csak tovább növekszik. Némi öröm az ürömben: a 2021. június 1-jei határidő a Google Fotókba addig feltöltött fotókat és videókat nem érinti, így csak az új feltöltések korlátozódnának a 15 GB-os mennyiségre.

A Google, hogy csillapítsa picit a kedélyeket, egy eszközt is adott annak kikalkulálására, hogy a jelenlegi fotófeltöltési szokásai mellett kinek mennyi időre lesz elég az ingyenes tárhely, azaz mikor jön el az az idő, hogy kénytelen lesz fizetni (hacsak nem talál más helyet a fotóinak). Erre a linkre kattintva (és a Google-fiókkal bejelentkezve) nemcsak az derül ki, hogy mennyi időnk van hátra az ingyenességből, hanem az is, hogy mennyi helyet foglalnak a fotók és a videók, illetve más termékek (pl. Google Drive, Gmail).

©

Azt azért megjegyzi az Android Police, hogy nem egészen világos, vajon a becslés a Google Fotókba történő feltöltéseken vagy mondjuk a Drive feltöltéseken alapul-e. A További információ feliratra kattintva megjelenik egy súgóoldal, ami további információkkal szolgál a jövő nyári változásokról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban

Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon