szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google egyetlen tollvonással eldöntötte, hogy jövő nyártól lényegében csak a cég saját eszközeit használók juthassanak ingyen korlátlan tárhelyhez a Fotók szolgáltatásban. A többieknek fizetniük kell, ha kifogynak a szabad gigabájtokból.

Öt éven át kínált mindenki számára ingyenes korlátlan tárhelyet a Google Fotók nevű szolgáltatása, de ez rövidesen megváltozik:

2021. június 1-től egységesen 15 GB szabad tárhelyhez juthatnak a felhasználók. Ha ez elfogy, fizetni kell.

A Google feltehetően a One tárhelyszolgáltatása népszerűsítése miatt szigorít, de az intézkedésnek más oka is van: a G Suite-ból lett Workplace irodai programcsomagnál szintén korlátozott számban állnak rendelkezésre a dokumentumok tárolásához használható (ingyenes) gigabájtok. Ha úgy tetszik, a Fotókat most ehhez a döntéshez igazították.

Fontos, hogy a változásig, vagyis a jövő júniusig mindenki korlátlan mennyiségben tölthet fel fotókat, képernyőmentéseket a saját Fotók-fiókjába. Addig az időpontig a rendszer nem tartja nyilván, hány gigabájtnál jár a felhasználó, utána viszont már számolni fogja.

Érdekesség, hogy az intézkedés nem érinti a Google saját eszközeit, a Pixel mobilokat használókat: aki ilyen telefonnal rendelkezik, az a jövő nyáron életbe lépő határidő után is korlátlanul használhatja a Fotókat, bármennyi képhez, bármeddig.

A Google ezzel együtt azokra is gondol, akik másmilyen készüléket birtokolnak: a Fotókhoz tartozó mobilapp újdonságai közé egy tárhelymenedzselős funkció is érkezik, amellyel könnyebben nyilván tartható, mekkora helyből lehet még gazdálkodni, illetve a felesleges képek törlése is könnyebbé válik általa. Ha már törlés: a keresőcég a változtatással együtt

a két évnél régebb óta inaktív fiókok tartalmait automatikusan törölni fogja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha az ellenzék hatalomra jut, jogállami forradalom nélkül legfeljebb biciklisávokat festhet

Ha az ellenzék hatalomra jut, jogállami forradalom nélkül legfeljebb biciklisávokat festhet

Ursula von der Leyen furcsa indokkal mondott le arról, hogy kiálljon Ukrajna függetlensége mellett

Ursula von der Leyen furcsa indokkal mondott le arról, hogy kiálljon Ukrajna függetlensége mellett

Ötven napja van lélegeztetőgépen Bányai Gábor fideszes képviselő

Ötven napja van lélegeztetőgépen Bányai Gábor fideszes képviselő