szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TikTok mostantól egy algoritmussal detektálja azokat a tartalmakat, amelyekben felvillanó fényeket látni, majd ezekre fel is hívja a felhasználók figyelmét.

Sokan valószínűleg bele sem gondolnak abba, hogy egy olyan videó megosztása, amelyben folyamatosan villognak a fények, milyen komoly veszélyt jelenthet bizonyos emberekre. Az epilepsziás megbetegedésben szenvedők számára kifejezetten problémásak ezek a tartalmak, hiszen könnyen rohamot válthatnak ki belőlük.

Éppen ezért az epilepsziás betegeket képviselő szervezetek régóta szeretnék azt elérni, hogy a TikTok valamilyen módon vágja vissza az ilyen tartalmak megjelenítését. A problémafelvetésre most érkezett válasz, aminek köszönhetően a betegek is nagyobb biztonsággal használhatják az appot.

A TikTok egy olyan szűrőt hozott létre, amit rátehetünk azokra a videókra, amelyekben felvillanó fényeket is látni. Az appot birtokoló kínai cég, a ByteDance fejlesztői egy olyan algoritmust készítettek, ami automatikusan detektálja az ilyen tartalmakat a platformon, majd ha ilyen videóhoz ér a felhasználó, tájékoztatja őt a rendszer arról, hogy rá nézve veszélyes lehet a megtekintése. Emellett azt is beállíthatja majd a felhasználó, hogy ezeket automatikusan kiszűrje a tartalmak közül az algoritmus, így a jövőben nem találkozik majd ezekkel.

©

A TikTok nem véletlenül vezette most be ezt a megoldást, korábban ugyanis igen komoly kritika érte a platformot. Nyáron kezdett el terjedni a Seizure Challenge nevű "kihívás", amiben a videósok eljátszották, hogy epilepsziás rohamot kapnak, miközben a JuiceWrld nevű előadó zenéje ment. Mindez már önmagában is érzéketlenség volt, ám mindezt tetézte, hogy az említett előadó 2019 decemberében, 21 évesen épp egy epilepsziás roham során vesztette életét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Krízis és kilábalás: Kína mindenben élen jár?

Krízis és kilábalás: Kína mindenben élen jár?

Az Európai Unió a járványban megmutatta, hogy ha kell, tud gyorsan dönteni

Az Európai Unió a járványban megmutatta, hogy ha kell, tud gyorsan dönteni

A társadalom a tökéletes boldogság illúzióját kergeti

A társadalom a tökéletes boldogság illúzióját kergeti