szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai járványügyi központ (CDC) szakemberei szerint a 14 napos karantént sokan nehezen viselik, ezért érdemes lenne csökkenteni annak idejét. Úgy vélik, járványügyi szempontból 7-10 nap is elegendő lehet a megfigyelésre.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány terjedésének egyik leghatékonyabb formája, ha egy potenciális fertőzött (önkéntes) karanténba vonul. A jelenlegi előírások szerint 14 nap karantén javasolt, ennyi idő alatt ugyanis kiderülhet, hogy az illető elkapta-e a betegséget – vagyis megjelennek-e rajta a tünetek – vagy sem. Az amerikai járványügyi központ (CDC) azonban egy új ajánlással állt elő.

A The Washington Post beszámolója szerint a CDC úgy látja, a jelenlegi két hét helyett elég lehet egy csupán 7-10 napos "elzárás" is. A szakemberek szerint amellett, hogy ez sokkal kevésbé megterhelő az emberek számára, a hosszú karanténnal járó előnyöket más, közegészségügyi szabályok betartásával is el lehet érni.

A CDC szerint a 14 napos karantén azért volt eddig alapvetés, mert ha valakinél felmerül a fertőzés gyanúja – például szoros kontaktszemély volt –, ennyi idő alatt nemcsak letelik a lappangási idő, de megjelennek a tünetek is. Ugyanakkor sokan épp emiatt nem merték bevallani, hogy potenciálisan fertőzöttek lehetnek, mert féltek, hogy elveszítik az állásukat, vagy nem engedhették meg maguknak, hogy az adott hónapban ennyivel kevesebb pénzt vigyenek haza. Márpedig ez nem segíti elő azt, hogy kevesebb legyen a fertőzött.

©

Bár az amerikai járványügyi központ továbbra is a 14 napos karantént ajánlja az Egyesült Államokban, lehetőséget ad arra, hogy ezt 10 napra lerövidítsék, ha ez feltétlenül szükséges. Ennek feltétele, hogy az illető folyamatosan monitorozza a saját egészségét, és jelezzen, ha változást tapasztal – például belázasodik. Ezt a 10. és a 14. nap közötti időszakban is folytatnia kell, emellett pedig arcmaszkot is kell viselnie.

A szakemberek szerint ugyanezekkel a feltételekkel speciális esetekben akár 7 napra is lecsökkenthető a karantén. A tapasztalatok szerint ugyanis ekkora a fertőzés esélye 5-12 százalék, míg 10 napos karantén esetben 1-10 százalék között alakulhat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átlépte a 11 ezret a koronavírus magyar áldozatainak száma

Átlépte a 11 ezret a koronavírus magyar áldozatainak száma

Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi

Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi

Hogy áll az Audi, a BMW és a Mercedes világszintű csatája?

Hogy áll az Audi, a BMW és a Mercedes világszintű csatája?