szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Margaret Keenan az első olyan brit állampolgár, aki megkapta a szigetországban már széles körben használható Pfizer/BioNTech-oltást.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Megkapta az első brit állampolgár a Pfizer és a BioNTech által készített, 95 százalékos koronavírus-védőoltást. A 90 éves Margaret Keenant kedden, a sajtó jelenlétében oltották be a vakcinával, amelyet már engedélyezett a szigetország gyógyszerhatósága.

Keenan a jövő héten ünnepli 91. születésnapját. Azt mondta, hogy

az oltásra előre megkapott ajándékként tekint, és közben minden veszélyeztetett korút arra biztatott, éljenek a lehetőséggel.

A Pfizer/BioNTech típusú vakcinát első körben 800 ezer brit állampolgár (köztük egészségügyi dolgozó) kapja meg, majd december végéig összesen legalább 4 millióan – írta a BBC.

A vakcina az egyik olyan, hatékonynak tartott oltás, amely semmilyen komolyabb mellékhatást nem mutatott a több tízezer önkéntes bevonásával végzett klinikai teszteken. Az oltás alapját egy magyar biokémikus, Karikó Katalin dolgozta ki tudóstársával.

Tévhit, hogy ebben a vakcinában legyengített vírus található. Sőt: a most a hírekben szereplő, ígéretes oltóanyagok egyike sem tartalmaz semmiféle koronavírust.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet találtak

Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet találtak

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Videó: hatalmas tűz ütött ki egy szentpétervári gyárépületben

Videó: hatalmas tűz ütött ki egy szentpétervári gyárépületben