szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az illetékesek szerint az incidens komoly, de a lakosság nincs és nem is volt veszélyben.

Megnövekedett sugárzásszint miatt automatikusan leállt a finnországi Olkiluotóban lévő egyik atomerőmű a múlt héten – írta az Al Jazeera. Az incidenst az arról szóló közleményben komoly ügyként írják le, de hangsúlyozva, hogy

emberi egészségkárosodás nem történt, szivárgás nyomát pedig nem találták a szakemberek.

Az atomerőmű leállása teljesen automatikusan történt, miután az egyik reaktorban – egyelőre ismeretlen okból – megnövekedett a sugárzási szint. Az értékek a szakértők szerint normál üzemműködés közben ugrottak meg, de azt még nem tudni, mitől. A közlemény szerint a biztonsági rendszerek mindegyike jól működött és működik most is.

Az atomerőművet üzemeltető Teollisuuden Voima (TVO) vezérigazgatója, Jarmo Tanhua szerint ehhez hasonló esemény még nem következett be az üzem fennállása óta. Az incidens pontos helyszíne az Olkiluoto 2 nevű atomerőmű volt, amely Finnország nyugati részén található.

Az illetékes finn hatóság, a STUK (The Finnish Radiation and Nuclear Safety Authority) már tájékoztatta az atomenergiával foglalkozó nemzetközi ügynökséget (IAEA, The International Atomic Energy Agency) a sugárszint emelkedéséről. A szakhatóság közölte: az ügyben vizsgálatot indítottak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!