szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple az elmúlt hónapokban azt kérte a fejlesztőktől: írják le, milyen adatokat gyűjtenek és használnak a felhasználókról. Most ezeket az információkat közzé is teszik az appok mellett.

Az Apple a nyáron megrendezett WWDC fejlesztői konferencián jelentette be, hogy a jövőben egy újfajta jelzést vezetnek be az alkalmazásoknál az App Store-ban, hogy a felhasználók pontosan tudják: melyek milyen adatokat gyűjtenek róluk.

A Nutririon Labelt (magyarul valószínűleg: Összetevők) a fejlesztőknek december 8-ig kellett kitölteniük, ellenkező esetben az Apple megvonhatta tőlük a jogot, hogy frissítsék az alkalmazásukat. Mivel a határidő lejárt, a cupertinói cég élesíti az újdonságot, ami minden olyan felhasználó számára látható és elérhető lesz, akinek eszközén az iOS 14-es verziója, van annak frissebb változata fut.

A fejlesztőknek alapvetően három különböző információt kell megadniuk az alkalmazásnál. Ezek

  • a nyomkövetésre használt adatok,
  • a felhasználóhoz kapcsolódó, valamint
  • a felhasználóhoz nem kapcsolódó adatok.
©

A "nyomkövetésre használt adatok" azt jelentik, hogy a fejlesztő által készített alkalmazás összekapcsolja az app által ismert információkat azokkal, amelyek a felhasználó más tevékenységéből – más appok használatából, böngészésből – származnak, hogy személyre szabott reklámot jeleníthessen meg.

A "felhasználóhoz kapcsolódó adatok" a szolgáltatás, valamint az eszközből származó adatok összességét jelentik, amiket szintén hirdetés megjelenítésére használhatnak fel. A "felhasználóhoz nem kapcsolódó adatok" részből pedig az olvasható ki, hogy milyen információkat használ az app úgy, hogy abból nem lehet azonosítani a felhasználót. Ilyen lehet például az az információ, hogy milyen verziójú böngésző van a telefonon.

Az Apple szerint az új címkére az iPadOS-re, a macOS-re, a watchOS-re és a tvOS-re elérhető alkalmazások esetében is szükség lesz, az abban szereplő információknak pedig naprakésznek és pontosan kell lennie már abban a pillanatban, hogy a fejlesztők beküldik az App Store-ba az app legújabb frissítését – írja a The Verge.

Az Apple hangsúlyozta, a saját maguk által készített alkalmazásokra is ugyanez a szabály lesz érvényes. Azoknál az appoknál pedig, amelyek nem érhetők el az App Store-ban, az interneten fogja közzétenni a vonatkozó információkat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!