57 000 éve jégbe fagyott, teljesen érintetlen farkaskölyköt vizsgálnak kutatók

Csaknem hatezer évtizede jégbe fagyott farkaskölyköt vizsgálnak amerikai kutatók. Az állat tökéletes állapotban megőrződött maradványai alapján a szakértők ismereteket szerezhetnek az akkor élő farkasok életmódjáról és a modern farkasfajokkal való rokonságukról – közölték a Des Moines-i Egyetem tudósai.

  • MTI MTI
57 000 éve jégbe fagyott, teljesen érintetlen farkaskölyköt vizsgálnak kutatók

Az 57 ezer éves múmiát 2016-ban fedezte fel a kanadai permafrost (állandóan fagyott) talajban egy aranybánya dolgozója, a kutatók először 2018-ban adtak hírt róla. A Yukon közigazgatási területen élő tr'ondek hwech'in őslakos nép a Zhur nevet adta az állatnak.

"Ez a valaha talált legteljesebb farkasmúmia. Gyakorlatilag 100 százalékban érintetlen, csupán a szemei hiányoznak" – mondta Julie Meachen, az egyetem anatómiakutatója, az eredményeket bemutató tanulmány társszerzője. A szakértő szerint nagyon ritka, hogy ilyen leletet találjanak a régióban. Ehhez az állatoknak haláluk után gyorsan kell konzerválódniuk a jégben, mielőtt a test oszlásnak indul vagy mielőtt más állatok felfalják.

Government of Yukon

"Azt feltételezzük, hogy az odújában lehetett és nagyon hirtelen pusztult el, amikor az ráomlott. Az adatok alapján nem éhezett, halála idején nagyjából héthetes lehetett" – mondta Meachen.

A felfedezéseiket a Current Biology szaklapban részletező kutatók még az állat táplálékát is meg tudták vizsgálni. "Ami igazán meglepett minket, az az, hogy vízi állatokat is fogyasztott, főként lazacot" –emelte ki a kutató. A farkasok a jégkorszakban általában bivalyokkal, pézsmatulkokkal vagy más nagy szárazföldi állatokkal táplálkoztak.

Government of Yukon

A farkaskölyök örökítőanyagában kapcsolatot találtak régi oroszországi, szibériai és alaszkai farkasfajokkal.

Megtisztítása és konzerválása után Zhurt a Kanada északnyugati részén található Whitehorse-ban lévő Yukon Beringia Központban állítják ki.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.