szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A chatbothoz egy 20 éves egyetemista személyiségét társították a programozók, de a fejlesztésbe hiba csúszott.

A Facebook felfüggesztette a dél-koreai Lee Luda nevű chatbotot, amiért az egyre gyakrabban szított a melegek ellen és gyűlölettel is beszélt róluk – írta a The Guardian. Chatbotok világszerte működnek, nem kis részüket pedig a Facebook Messengerbe ágyazzák a fejlesztők. A botok nem valós személyek, és néha csak arra jók, hogy az unatkozó, illetve magányos felhasználókat szórakoztassák.

Hasonló céllal készült a szöuli Scatter Lab terméke, Lee Luda is, akihez egy 20 éves egyetemista személyiségét társították. Erre a beszélgetés könnyedsége miatt van általában szükség, hogy ne legyen annyira egyértelmű, hogy a felhasználó egy számítógépes programmal társalog. A fejlesztésbe azonban hiba csúszott, mert a Luda nevű program súlyosan homofób mondatokkal bombázta partnereit. Erre általában akkor került sor, amikor a chatelő a szexualitás témájában tett fel kérdéseket az algoritmusnak. A chatprogram emellett a fogyatékkal élőket is megvetette.

A cég közleményében azonnal bocsánatot kért, és hangsúlyozta: mindaz, amit a Luda írt, nem tükrözi a vállalat véleményét. A Scatter Lab közölte azt is, hogy a programot egy javítás után újból elérhetővé teszik majd. A szoftver által elsajátított kifejezéseket egyébként valódi mondatok adták, ugyanis az algoritmust a KakaoTalk nevű üzenetküldőből kinyert, több mint 10 milliárd beszélgetéssel okosították fel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Ha otthon szokott edzeni, akkor is kapcsolja be hozzá a számítógépet

Ha otthon szokott edzeni, akkor is kapcsolja be hozzá a számítógépet

A Központ mellett egy másik helyet is bezártak a bulinegyedben

A Központ mellett egy másik helyet is bezártak a bulinegyedben