szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén nyugdíjba küldte a Flash technológia alapját jelentő lejátszót az Adobe. Ez a többségnél csupán apró kellemetlenséget okozott, egy kínai városban viszont totális felfordulást.

Mintegy 20 órányi forgalomkieséshez vezetett a az évtizedeken át rengeteg webes alkalmazást és más program működését meghatározó Flash technológia leállítása a kínai kikötőváros, Talien (Dalian) vasúti hálózatán – írta a Jalopnik. A problémát az okozta, hogy a közlekedést irányító rendszer a Flashre építkezett, csakhogy a platformot december végével nyugdíjazta az Adobe. Így azok a Flash programok, például játékok, böngészős appok, amelyek korábban – nagyrészt – hibamentesen futottak, ma már egyáltalán nem működnek.

Erre a sorsra jutott a kínai város vasútrendszere is.

A technológia kiesésével a társaság nem tudta menedzselni az érkező és induló szerelvényeket, amely végül több órán át tartó felforduláshoz vezetett. A Jalopnik helyi beszámolókra alapozó híre szerint sokan emiatt késtek el a munkahelyükről, ugyanis hiába várták a vonatot, az nem jött. Az eset súlyosságát mutatja, hogy Dalian városában kimondottan forgalmas vasútvonalakat találni, azokat pedig nem csak a személyszállítás miatt tartják fenn.

A jelenség azért is érthetetlen, mert a Flash technológia búcsújára a hátteret biztosító Adobe is hosszabb ideje készült. A társaságnak tehát tudnia kellett róla, hogy a gyártó által kínált megoldás előbb-utóbb leáll, de a cég egyáltalán nem törődött ezzel. A vasúti irányítórendszer mindvégig ezen a platformon működött, és a cserére csak azután került sor, hogy beütött a baj.

A Flash technológia eltűnése a számítógéppel rendelkezőknek is okozhat némi kellemetlenséget. Főleg, ha a jól ismert lejátszóprogramot nem távolítják el a rendszerből.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Tudja, hogy ki a legveszélyesebb az ön számítógépére? Hát ön

A Microsoft Office sérülékenységeit kihasználó szoftverek vezetik az idei év első három hónapjában észlelt kiberincidenseinek listáját – egy év alatt megnégyszereződött a rosszindulatú Microsoft Office dokumentumokkal megtámadott felhasználók száma. Elkészült a Kaspersky Lab legfrissebb, 2018. első negyedévére vonatkozó biztonsági jelentése, amely szerint még mindig az emberi hanyagság a legveszélyesebb csapda.

Uniós csúcs: a helyzet súlyos, maradnak a korlátozások

Uniós csúcs: a helyzet súlyos, maradnak a korlátozások

Hegyekben állnak a vakcinák a német raktárakban

Hegyekben állnak a vakcinák a német raktárakban

Éjjel újra fagyhat, de addig mindenhol süt még kicsit a nap

Éjjel újra fagyhat, de addig mindenhol süt még kicsit a nap