szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

December végével hivatalosan is nyugdíjba vonult a Flash technológia alapját meghatározó lejátszó. A többségnek ugyanakkor magának kell gondoskodnia róla, hogy a program eltűnjön a gépéről.

Hosszú éveken át meghatározó komponense volt a számítógépeknek a Flash lejátszó, az működtette ugyanis a mögöttes technológiára írt videókat, játékokat és egyéb böngészős programokat. A Flash az utóbbi napokban azonban elvesztette a támogatását, miután az azt fenntartó Adobe december végével hivatalosan is nyugdíjazta azt. Ennek értelmében a lejátszó nem frissül többé, biztonsági javítások sem érkeznek a szoftverhez.

A fentiek miatt a Flash használata feleslegessé, a megszűnő terméktámogatás miatt pedig egyenesen veszélyessé vált. Ahogy azonban a hasonló programok esetében lenni szokott, a komponens nem tűnik csak úgy el a számítógépekről, azt most is felhasználóknak kell eltávolítaniuk. Mielőtt azonban belefogna ebbe, ellenőrizze, hogy az esetleg munkához is használt számítógépén található-e olyan céges/vállalati eszköz, amely Flash-alapú. Ha ugyanis törli a lejátszót, úgy értelemszerűen ezt sem fogja tudni használni.

A lejátszó törlését Windows rendszerű számítógép esetében a Vezérlőpultban lehet megtenni. Mac típusú készülékeknél pedig az Applications mappa Utilities almappájában, az Adobe Flash Player Install Managerhez navigálva. Ha nem bajlódna ilyenekkel, választhatja az Adobe által felkínált segítséget is: a cég mindkét oprendszerhez készített egy programot, amellyel letörölhető a Flash. A windowsos környezetre írt verziót innen, a Machez kitaláltat pedig innen lehet letölteni. A segédprogramok természetesen ingyenesek.

A Flash fénykorában olyannyira fontos eszköze volt a számítógépeknek, hogy szinte minden készüléken megtalálható volt. A program nemcsak videókat, hanem zenéket, illetve oktatási célra kitalált tartalmakat is le tudott játszani, ami csak tovább növelte a belé vetett felhasználói bizalmat – legalábbis kezdetben. A technológiát alkalmazó weblapokat, a szoftver komolyabb sérülékenységei miatt ugyanis a hackerek is szívesen támadták, mely idővel a Flash végleges nyugalmazására sarkallta az Adobe-t.

Érdekesség, hogy a technológia veszélyességét leghamarabb Steve Jobs egykori Apple-vezető ismerte fel. Többek közt ezért sem támogatták soha az almás cég telefonjai a Flasht, amellyel Jobs és az Apple akkori felsővezetése komoly vitába keveredett a szoftvert gondozó Adobe-val.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szadista őrök, gyerekkorú gyilkosok: a bűn újraértelmezése - filmajánló

Szadista őrök, gyerekkorú gyilkosok: a bűn újraértelmezése - filmajánló

De a kórház? – bemutatta a mentőszolgálat a legendás telefonos mém egyik szereplőjét

De a kórház? – bemutatta a mentőszolgálat a legendás telefonos mém egyik szereplőjét

Megfenyegette az UEFA az új ligát támogató elitklubokat

Megfenyegette az UEFA az új ligát támogató elitklubokat