szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három-háromezer önkéntessel végzik a könnyű változatú oltóanyag klinikai próbáját.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Moszkvában megkezdődött az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 elleni Szputnyik vakcina egykomponensű, „könnyű” változatának nemzetközi klinikai tesztelése – közölte blogjában hétfőn Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere.

Szobjanyin szerint a „Szputnyik Light” alapvető célja kiküszöbölni a klasszikus Szputnyik V vakcina fő hiányosságát, vagyis azt, hogy két adagból áll, amelyek közül a másodikat több hét különbséggel kell beadni. A polgármester bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy a „könnyű” oltóanyag beinjekciózását követően egy héttel a védettség már kezd kialakulni, és négy hét után eléri a maximumát.

A „light” vakcina tesztelésében 3-3 ezer ember vesz részt Oroszországban és az Egyesült Arab Emírségekben. Moszkvában tíz klinikát vontak be a kísérletbe.

Szobjanyin közölte, hogy a fővárosban elkezdték a Szputnyik V nazális változatának tesztelését is, amely ugyan a védőoltást nem váltja ki, de védettséget alakíthat ki az orrgaratban.

Szobjanyin szerint Moszkvában eddig csaknem hatszázezren kapták meg a védőoltást.

Az orosz vakcina biztonságos és hatásos a Lancet orvosi szaklapban megjelent cikk szerint

A külgazdasági és külügyminiszter bejelentése szerint abból az összesen egymillió embernek elegendő vakcinából, amit az oroszoktól rendeltünk, az első negyvenezer adag már az országban van.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírói kérdésre kijelentette: a Kremlnek nincs tudomása arról, hogy Oroszország bármely régiójában hiány mutatkozna oltóanyagból. Mint mondta, Moszkva számára a hazai vakcináció „abszolút prioritást” jelent, és a hazai gyártósorok csúcsra járatva üzemelnek. Elismerte, hogy a jelenlegi kapacitás nem képes kielégíteni a Szputnyik V-vel kapcsolatban jelentkező nemzetközi igényeket, azokat a külföldön beindítandó gyártásból fogják fedezni.

Az Oroszországban bejegyzett második vakcina, az EpiVacCorona az oltóanyagot kidolgozó Vektor központ csütörtöki közlése szerint a tesztelésben részt vevő 18-60 éves önkéntesek 100 százalékánál antitesteket alakított ki az új koronavírussal szemben. A hatvanévesnél idősebb alanyok 94 százaléka esetében alakult ki védettség.

A Covid-19 elleni harmadik orosz vakcina, az orosz tudományos akadémiához tartozó Csumakov intézet által kifejlesztett CoviVac belföldi tesztelése a járványhelyzetről tájékoztató hivatalos orosz honlap szerint szombaton esedékes. A klinikai tesztelés négyszáz ember bevonásával elvégzett két fázisát követően az oltóanyagot háromezer önkéntesen fogják kipróbálni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magát lakberendezőnek kiadva vitt el több százezer forint értékű terméket egy házaspár a kiskunfélegyházi festékboltból

Magát lakberendezőnek kiadva vitt el több százezer forint értékű terméket egy házaspár a kiskunfélegyházi festékboltból

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 1000 méteren, a rövidpályás gyorskorcsolya vb-én

Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 1000 méteren, a rövidpályás gyorskorcsolya vb-én