szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai cég oltóanyaga egydózisú, és nem kell hűtve tárolni vagy szállítani.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Biztonságosnak és hatékonynak ítélte meg a Johnson&Johnson (Janssen) koronavírus elleni vakcináját az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) – írja a BBC.

Pénteken ül össze a tanácsadó testület, hogy eldöntsék, engedélyt adnak-e az oltóanyag sürgősségi alkalmazására. Amennyiben a Johnson&Johnson vakcinája megkapja a zöld jelzést, a Pfizer–BioNTech és a Moderna oltóanyagával együtt már három védőoltás lesz elérhető az Egyesült Államokban.

Az FDA ismertetése szerint a Johnson&Johnson vakcinájából elég egy adagot beadni az immunitás eléréséhez, és szintén előnye, hogy nem igényel külön hűtést a tároláshoz és a szállításhoz.

A Johnson & Johnson vakcinájával márciustól olthatnak az Egyesült Államokban

Beadták a kérelmet a vészhelyzeti engedélyeztetésre, de az oltóanyagot a CNN szerint még február végéig vizsgálja az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal.

A vakcina hatékonysága 72 százalékos volt az Egyesült Államokban, és 64 százalékos Dél-Afrikában, ahol a legtöbb új esetet egy új mutáció okozta.

Mellékhatások között az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalmat (49%), fejfájást (39%), fáradtságot (38%) és izomfájdalmat (33%) jelöltek meg. Ezek a mellékhatások többnyire enyhe vagy közepesen súlyosak voltak.

A Johnson & Johnson ügyvezetője elmondta, hogy 4 millió adag oltóanyag lesz elérhető az Egyesült Államokban, amennyiben az FDA engedélyt ad, március végére 20, míg idén június végére 100 millió adag állhat rendelkezésre az oltóanyagból a országban.

Magyarország összesen 4 360 000 adagot kötött le a Johnson&Johnson vakcinájából. Korábban azt kommunikálták, hogy ez 2 180 000 ember beoltására elég, az csak később derült ki, hogy az oltóanyag valószínűleg egydózisú lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
UEFA-elnök: Nem tudtuk, hogy ilyen közel vannak hozzánk a kígyók

UEFA-elnök: Nem tudtuk, hogy ilyen közel vannak hozzánk a kígyók

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is