szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Beadták a kérelmet a vészhelyzeti engedélyeztetésre, de az oltóanyagot a CNN szerint még február végéig vizsgálja az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Beadták a Johnson & Johnson (Janssen) koronavírus elleni védőoltásának vészhelyzeti forgalomba hozatal iránti kérelmét az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalhoz (FDA) csütörtökön – számol be a CNN. Engedélyezése esetén ez lehet a harmadik forgalomba kerülő védőoltás az országban, a Pfizer és a Moderna termékei után.

A vakcinát vizsgáló FDA-bizottság február 26-án ül össze. Ekkor fogalmazzák majd meg azt az állásfoglalást, amely alapján a hatóság meghozza a döntését. A CNN szerint ez azt jelentheti, hogy márciustól kerül forgalomba az oltóanyag.

Ebből a vakcinából egyetlen adag elég a védettséghez. A vakcina 3-as fázisú tesztelése december közepén zárult. A gyártó szerint a termékükkel elért védelem a Covid-19-betegség mérsékelt és súlyos formái ellen 72 százalékos volt az Egyesült Államokban, 66 százalékos Latin-Amerikában és 57 százalékos Dél-Afrikában.

Amennyiben a vakcinát engedélyezik az Egyesült Államokban, majd beadják legalább egymillió embernek, akkor Magyarországon is könnyen megkaphatja a felhasználási engedélyt egy januári kormányrendelet-módosítás alapján, ha azt bármely EGT, uniós vagy tagjelölt országban is használják. Ebből a vakcinából 4,36 millió adagot kötött le a magyar kormány.

Az amerikai kormány 100 millió adagot rendelt az oltásból. A Johnson & Johnson szerint ezt júniusra le is szállítják.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) januárban közölte, hogy elkezdték az oltóanyag vizsgálatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Mercedes megmutatta bőven 800 lóerő feletti plugin hibridjét

A Mercedes megmutatta bőven 800 lóerő feletti plugin hibridjét

A mianmari tüntetések legvéresebb napja volt a szerdai, 38 ember halt meg

A mianmari tüntetések legvéresebb napja volt a szerdai, 38 ember halt meg

Magyar kutató vezetésével tesztelték a Novavax koronavírus elleni vakcináját

Magyar kutató vezetésével tesztelték a Novavax koronavírus elleni vakcináját