szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A víruskutató szerint eddig sem léteztünk koronavírus nélkül.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az új típusú koronavírus bizonyított mutációinak száma már meghaladja a tízezret, ezek közül azonban csak néhány tett szert hírnévre. Ezek azok, amelyeknél a vírus valamely számunkra fontos tulajdonsága megváltozott – mondta a Metropolnak Rusvai Miklós víruskutató.

A mutációk közül szerinte egyelőre csak a brit variáns jelent meg Magyarországon, bár érdemes számolni a dél-afrikai és a brazil mutánssal is. Ugyanakkor hangsúlyozta: az, hogy melyik szervet támadja meg, és hogy milyen súlyos betegséget okoz, egyelőre egyik variánsnál sem változott. (Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján ugyanakkor azt mondta, hogy a brit mutáció súlyosabb betegséget képez okozni, mint az eredeti vírus.)

Rusvai Miklós szerint a brit variáció ellen eddig minden oltóanyag jól vizsgázott, és mivel Magyarországon csak ez van jelen, nem kell aggódniuk azoknak, akik már megkapták az oltást. Ráadásul – folytatta – bármilyen új variáns születik, nekik azok ellen is lesz egyfajta védettségük, vagyis a vírus már nem lesz olyan pusztító, mint korábban.

Ez azt jelenti, hogy nagy berobbanás már nem lesz, de ne legyenek illúzióink, a vírus még évtizedekig velünk marad, és idővel olyan lesz, mint az influenza. Újra és újra elterjedhet, de már nem okoz majd olyan súlyos, halálos tüneteket”

– fogalmazott Rusvai Miklós.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
És akkor 2,5 millió beoltott kellett ahhoz, hogy a kormány végre korlátozza a bolti tumultust

És akkor 2,5 millió beoltott kellett ahhoz, hogy a kormány végre korlátozza a bolti tumultust

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat

Már több mint 37 ezer áldozata van a járványnak Ukrajnában

Már több mint 37 ezer áldozata van a járványnak Ukrajnában