szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A SpaceX már a harmadik prototípust veszítette el tesztelés közben a Starship (Csillaghajó) nevű űrhajójából. Elon Musk egy héttel az utolsó robbanás után árulta el, mi lehetett a gond.

Az elmúlt hónapokban nagyon nem jött ki a lépés a SpaceX-nek. A vállalat Starship (Csillaghajó) nevű űrhajójának három prototípusa is felrobbant, a legutóbbi, az SN10 alig egy héttel ezelőtt. Ám míg az első kettő esetében a földet érésnél történt a baleset, utóbbinál a landolás sikeres volt, és csak utána semmisült meg az egység.

A szakemberek azóta azt vizsgálják, hogy mi okozhatta a detonációt, ami méterekkel emelte a levegőbe a Csillaghajót. A választ most maga Elon Musk adta meg, szokásához híven a Twitteren.

A SpaceX vezére szerint a problémát az okozta, hogy az egyik hajtóműnél a tolóerő nem volt megfelelő, így nagyjából 10m/s-os sebességgel ütközött a földnek. A becsapódás eltörte az SN10 egyik lábát, valamint a rakéta alját, ami végül a robbanáshoz vezetett. Musk szerint a problémát már kijavítják az SN11-nél, így annál elvileg nem lesz ilyen gond.

Chris Bergin, a NASA egyik tudósa szerint ugyanakkor a helyzet nem ennyire egyszerű, mivel az alacsony tolóerő egy olyan, az üzemanyagtartályba szerelt nyomásszabályozónak köszönhető, amit azért építettek be, hogy ne robbanjon fel úgy a rakéta, mint a decemberi SN8-as. Musk szerint a felvetés jogos, a változtatást ő hagyta jóvá, mert akkor jó megoldásnak tűnt. Mostanra viszont kiküszöbölik ezt a problémát.

A SpaceX egyébként nem lassított a tempón, hamarosan az SN11-et is repülési tesztre küldenék.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!