szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vadorzás és az élőhelyek elvesztése miatt a kihalástól fenyegetett kategóriába került az erdei elefánt (Loxodonta cyclotis) a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) vörös listáján.

Az erdei elefánt és a kissé gyakoribb afrikai elefánt (Loxodonta africana) eddig együtt kezelték a vörös listán, úgy a harmadik, "veszélyeztetett" kategóriába tartoztak. Így azonban, hogy külön-külön számolnak felük, az erdei elefánt helyzete már a legsúlyosabbnak minősül, az afrikai elefánt pedig a második kategóriába, a súlyosan veszélyeztetett állatok közé került.

Az erdei elefántok száma 31 év alatt 86 százalékkal csökkent, az afrikai elefántoké pedig 50 év alatt 60 százalékkal – közölte  az IUCN.

A vadorzás mértéke 2008 óta jelentősen megnövekedett, 2016-ban a szervezet a két faj egyedszámát 415 ezerre becsülte.

"Az elefántok Afrikában kulcsszerepet játszanak az ökoszisztémában. Sürgősen véget kell vetnünk a vadorzásnak és biztosítanunk kell, hogy elegendő élettér kerüljön védelem alá" – mondta Bruno Oberle, az IUCN vezérigazgatója.

A szakértő szerint léteznek már sikeres példák, amelyeket széles körben kellene alkalmazni. Az IUCN Gabont és Kongót nevezte meg, ahol a vadelefántok számát sikerült stabilizálni. A Zambézi folyónál lévő Kavango-Zambézi természetvédelmi területen Angola, Botswana, Namíbia, Zambia és Zimbabwe között növekedett az erdei elefántok száma.

Az elefántcsonttal való kereskedelem virágzik. A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) aláíróinak megbízására a Traffic szervezet által gyűjtött adatok szerint 2019-ben 42,5 tonna elefántcsont lefoglalását jelentették, 30 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor azok az országok, ahol öt éven keresztül a lefoglalások 35 százaléka történt, az elmúlt három évben nem szolgáltattak adatokat.

"Az elefántcsont-kereskedelem globális bűnszervezetek kezében van. A tettesek nagy része még mindig megússza büntetés nélkül" – mondta Daniela Freyer, a Pro Wildlife állatvédő szervezet munkatársa. A becslések szerint évente mintegy 30 ezer elefánt esik vadorzás áldozatául. "A csempészett elefántcsontnak csupán 10 százalékát fedezik fel" – emelte ki Freyer.

A koronavírus-járványnak súlyos hatása van az állat- és természetvédelemre is. Az afrikai védett területek több mint felében csökkenteni kellett a vadorzók elleni intézkedéseket, vagy teljesen fel kellett függeszteni azokat. Az érintett országokban ugyanis csökkent a területek anyagi támogatása a gazdaság összeomlása és a turisták elmaradása miatt.

Afrika déli részén a vadorzás mellett az élőhelyek elvesztése is fenyegeti az elefántokat.

Az IUCN minden évben többször frissíti az 1964 óta vezetett vörös listát. Több mint 134 ezer állat- és növényfaj szerepel rajta, közülük csaknem 37 500 fajt a kihalás fenyegeti.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!