szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Gyógyszerügynökség tisztségviselője egy interjúban a vakcina és a trombózisos esetek összefüggéséről beszélt, a szervezet szerint azonban még nem fejeződött be a mellékhatások vizsgálata.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem jutott meghatározó következtetésre az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának mellékhatásaival kapcsolatban. A vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek vizsgálatának részeredményeiről az ügynökség szerdán vagy csütörtökön ad tájékoztatást – közölte az uniós ügynökség, miután egyik tisztségviselőjük egy olasz lapban azt közölte: összefüggés van a trombózisos esetek és az oltóanyag között.

Marco Cavaleri az olasz Il Messaggero című lapnak adott interjúban úgy fogalmazott: „a véleményem szerint már kimondhatjuk, hogy a nagyon ritka trombózisos esetek "kapcsolatban vannak a vakcinával”. Azt ugyanakkor még nem tudják, hogy pontosan mi okozza a reakciót. Hozzátette: tény, hogy főleg fiatal beoltottak között magasabb az agyi trombózis esetszáma, mint várnák.

Ezt a nyilatkozatot igyekezte tompítani az EMA szóvivője, aki szerint az illetékes kockázatértékelő bizottságuk (PRAC) vizsgálata még folyamatban van. Az uniós ügynökség legutóbb szerdán közölte, hogy a szóban forgó oltóanyag, valamint a nagyon kisszámú, véralvadással kapcsolatos esetek közötti összefüggés továbbra sem bizonyított. A vakcina előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

A vérrögképződéssel járó megbetegedés, amely a trombociták számának alacsony számával áll összefüggésben néhány esetben, eddig igen alacsony arányban fordult elő az AstraZeneca cég termékével beoltottak körében. Az EMA korábbi tájékoztatása szerint az Európai Unió országaiban és Nagy-Britanniában több mint 18 millió, AstraZeneca-vakcinával beoltott között pár tucat vérrögképződéses esetről számoltak be.

Az uniós gyógyszerügynökség vizsgálatot folytat a vérrögképződéses esetek, illetve az ez idáig uniós használatra engedélyezett valamennyi vakcina, köztük a Pfizer–BioNTech, a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagai esetleges mellékhatásainak kiderítésére is.

Márciusban az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását rövid időre több ország felfüggesztette, miután felvetődött, hogy az oltóanyag vérrögképződést okozhat. Ezt követően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megvizsgálta a vakcinát, és arra jutott, hogy az oltóanyag hatékony és biztonságos. Ugyanakkor az EMA jelezte, hogy még mindig nem lehet végérvényesen kizárni az ilyen esetek és az oltás közötti kapcsolatot, ezért azt javasolja, hogy a pácienseket tájékoztassák erről a kockázatról.

Németországban ennek ellenére a héten úgy döntöttek, hogy a 60 éven felüliekre korlátozzák az AstraZeneca védőoltásának használatát, Hollandiában szintén hasonló intézkedést vezettek be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az állami lottócég 34,6 milliárdos szerződést kötött a kormánykedvenc reklámosokkal

Az állami lottócég 34,6 milliárdos szerződést kötött a kormánykedvenc reklámosokkal

Orbán áthelyezi a súlypontot: az orosz botrányok miatt Kínának árulja ki az országot

Orbán áthelyezi a súlypontot: az orosz botrányok miatt Kínának árulja ki az országot

Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány

Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány