szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy olasz lapnak adott interjúban úgy fogalmazott, főleg fiatal beoltottak között magasabb az agyi trombózis esetszáma, mint várnák.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik vezető tisztviselője szerint kapcsolat van az AstraZeneca koronavírus elleni oltása és a vérrögképződés között – írta az AFP.

Marco Cavaleri az olasz Il Messaggero című lapnak adott interjúban úgy fogalmazott: „a véleményem szerint már kimondhatjuk, hogy a nagyon ritka trombózisos esetek "kapcsolatban vannak a vakcinával”. Azt ugyanakkor még nem tudják, hogy pontosan mi okozza a reakciót. Hozzátette: tény, hogy főleg fiatal beoltottak között magasabb az agyi trombózis esetszáma, mint várnák.

Cavaleri arra is utalt, hogy az EMA a következő órákban ezt meg fogja erősíteni, ugyanakkor az oltás jótékony hatása még mindig sokkal nagyobb, mint az esetleges rizikó.

Márciusban az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását rövid időre több ország felfüggesztette, miután felvetődött, hogy az oltóanyag vérrögképződést okozhat. Ezt követően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megvizsgálta a vakcinát, és arra jutott, hogy az oltóanyag hatékony és biztonságos. Ugyanakkor az EMA jelezte, hogy még mindig nem lehet végérvényesen kizárni az ilyen esetek és az oltás közötti kapcsolatot, ezért azt javasolja, hogy a pácienseket tájékoztassák erről a kockázatról.

Németországban ennek ellenére a héten úgy döntöttek, hogy a 60 éven felüliekre korlátozzák az AstraZeneca védőoltásának használatát, Hollandiában szintén hasonló intézkedést vezettek be.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) pénteken közétett adatai szerint az Egyesült Királyságban március 24-ig az AstraZeneca vakcinával beoltott 18 millió ember közül összesen 30-nál tapasztaltak vérrögképződést, hét ember halt meg.

June Raine, MHRA vezetője szerint ugyanakkor a koronavírus-fertőzés és a Covid–19-betegség megelőzésében az oltás előnyei messze meghaladják a potenciális kockázatokat és az embereknek el kell fogadniuk az oltóanyagot.

Ha értesülni szertetne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendőrségi ügy lett abból, hogy nem ellenőrizte a kölcsön kapott autót egy kiskőrösi férfi

Rendőrségi ügy lett abból, hogy nem ellenőrizte a kölcsön kapott autót egy kiskőrösi férfi

Gyerekek a tévé előtt – tanulságos útravaló vagy szükséges rossz a mesenézés?

Gyerekek a tévé előtt – tanulságos útravaló vagy szükséges rossz a mesenézés?

Komoly indokkal kérvényezhetik a gyerekek távolmaradását a szülők

Komoly indokkal kérvényezhetik a gyerekek távolmaradását a szülők