szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft egy újfajta folyadékhűtési móddal kísérletezik, amivel hatékonyabbá válhat a szerverek működése.

Ha a szerverek hűtéséről van szó, a Microsoftnak nem kell a szomszédba mennie egy-egy kreatív megoldásért. Jó példa erre az a projekt, amit 2018-ban indított el a cég: a vállalat a tenger mélyén helyezte el az egyik, 864 szervert tartalmazó adatközpontját, tavaly pedig kiderült, igen jól alakul a történet.

Most egy újabb érdekes megoldással állt elő a redmondi cég: egy speciális folyadékba merítik a szervereket, hogy elvezessék az általuk megtermelt hőt. A megoldás lényege a felhasznált anyag forráspontjában van: míg a víz 100 Celsius-fokon kezd el forrni, a Microsoft által használt közeg már 50 Celsius-fokon felforr. Az így keletkező gőz elvezeti a felesleges hőt, így biztosítva a szerverek normál működését.

©

A szakemberek egy speciális tartályt is készítettek a rendszerhez, amelynek fedele kondenzátorként viselkedik. A gőz itt kicsapódik, újra folyadékká alakul, majd visszajut a szerverekhez, így azt újra fel lehet használni. A cég szerint a magas erőforrásokat igénylő feladatok elvégzésénél a szerverek energiafogyasztása 5-15 százalékkal csökkent.

A megoldás nemcsak azért lehet hasznos a Microsoft számára, mert hatékony, hanem azért is, mert a folyadék lehetővé teszi, hogy a szerverek kevesebb helyet foglaljanak, hiszen azokat közelebb lehet tenni egymáshoz.

©

A Microsoft egyelőre csak egy ilyen szerveregységet készített el, ám a hatékonyságot látva a vállalat most azon dolgozik, hogy újabbakat állítsanak csatasorba.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmarad a budapesti nemzetközi tenisztorna, a szövetség szerint nem lehet biztonságosan megrendezni

Elmarad a budapesti nemzetközi tenisztorna, a szövetség szerint nem lehet biztonságosan megrendezni

Hamis Pfizer-vakcinákra bukkantak Lengyelországban és Mexikóban

Hamis Pfizer-vakcinákra bukkantak Lengyelországban és Mexikóban

Vészhelyzetet rendelnek el a járvány miatt négy japán prefektúrában

Vészhelyzetet rendelnek el a járvány miatt négy japán prefektúrában