szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Microsoft szakemberei komoly potenciált látnak a tenger fenekére süllyesztett adatközpontokban, egyelőre azonban mindenki óvatosan fogalmaz a témával kapcsolatban.

A Microsoft régóta próbálkozik már azzal, hogy az adatközpontját levigye a tenger mélyére. Legutóbb két évvel ezelőtt, 2018 nyarán engedtek 35 méter mélyre egy 12 méter hosszú, 864 szervert tartalmazó egységet Észak-Skóciában, Orkney szigeten, az Európai Tengeri Energia Központ közelében. Most ezt az óriási hengert emelték újra a felszínre, hogy a redmondi cég szakemberei felmérjék, miként teljesített.

Amit már most biztosan tudni, hogy az adatközpont meghibásodása alacsonyabb mértéket mutatott, mint a hagyományos társaié. Ben Cutler, a Project Natick névre keresztelt kísérleti program vezetője szerint az elhelyezés után mindösszesen 8 szerver hibásodott meg, ami nagyon jó aránynak mondható – csupán nyolcada annak, amit a földi adatközpontoknál szoktak tapasztalni – írja a BBC. Cutler szerint ez összefüggésben lehet azzal, hogy nem voltak körülötte emberek, és hogy oxigén helyett nitrogénnel töltötték meg a tartályt, ami miatt kevésbé korrodálódott az anyag.

©

A tárolóegység falát az elmúlt két évben beborította a tengeri élővilág. Első körben ezektől kellett megtisztítani, hogy fel tudják mérni, milyen állapotban van a szerkezet.

©

A Microsoft választása azért is esett Orkney-re, mert a sziget villamosenergia-hálózatában százszázalékosan megújuló energiát használnak: minden szél- és napenergiából származik. A hőmérséklet ráadásul kedvez a projektnek, a hideg tengervíz ugyanis jelentős mértékben képes csökkenteni a hűtési költségeket.

©

A szakemberek szerint a víz alatti adatközpontokban nagy potenciál rejlik, azok létrehozása ugyanis jóval olcsóbb lehet, mintha egy épületet fel kellene építeni emiatt, ráadásul a természeti katasztrófáktól és a terroristáktól is sokkal jobban védett a víz alatt. Ettől függetlenül egyelőre mindenki óvatos, azt ugyanis még nem tudni, hogy hosszú távon mennyire életképes egy ilyen megoldás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Határozatban állt ki a színművészetis hallgatók mellett a szombathelyi önkormányzat

Határozatban állt ki a színművészetis hallgatók mellett a szombathelyi önkormányzat

Rosszabbul van, kórházba került a koronavírusos Pikó András

Rosszabbul van, kórházba került a koronavírusos Pikó András

Harari: A Nagy Testvér most kezd el mindenkit figyelni

Harari: A Nagy Testvér most kezd el mindenkit figyelni