szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mértéke kérdéses, a ténye már nem: nehezebben és drágábban lehet majd adattárolókat beszerezni. Egy újfajta kriptopénz szabad tárhelyet igényel, ezért vannak, akik pánikszerűen vásárolják fel a merevlemezeket és SSD-ket. Ez nem csak a különálló tárolók árára és készletére lehet hatással, hanem a telefonoktól a laptopokon át a szerverekig mindenféle eszköz vásárlói szembesülhetnek a drágulással és a készlethiánnyal.

Más kriptopénzekkel szemben nem processzorra vagy grafikai vezérlőre, hanem leginkább tárhelyre van szükség a Chia nevű új virtuális pénznem előállításához. A BitTorrent megalkotójaként ismert Bram Cohen éppen a gépeinket szabadon lévő tárhelyben látta meg a lehetőséget, és azért hozta létre a Chiát, hogy tőkét kovácsolhassunk belőle. A pénznem ráadásul zöld is, hiszen azzal, hogy a tárolókapacitásra támaszkodik, nem pedig a processzor vagy a videokártya számítási munkájára, előállítása ("bányászata") nem fogyaszt annyi áramot, mint például a Bitcoin vagy az Ethereum generálása.

Ahogy lenni szokott, ebben a modellben is vannak, akik meglátták a nagyüzemi termelés lehetőségét. A kínai HKEPC cég elemzőinek friss jelentése alapján a Tom's Hardware szakoldal írja, hogy kínai kriptobányászok visznek, amit látnak: jelenleg a 4–18 TB közti merevlemezeket és SSD-ket vásárolják fel óriási mennyiségben.

[71 milliárd forintnyi bitcoin lapul egy jelszóval védett lemezen, de a tulajdonosa nem tudja a kódot]

A kínai MyDrivers szakoldal a kínai belpiacon egyik legnagyobb gyártóként számontartott vállalat megkérdezése után ugyanakkor azt is írja, náluk már az 1 és 2 terabájtos SSD-készletek is elfogytak. A gyártó éppen ezért mennyiségi korlátozás bevezetésével próbálja elejét venni a kriptobányászok tömeges bevásárlásainak, miközben növeli a gyártási kapacitást.

Az elemzők szerint már a jelenlegi felvásárlási láz is áremelkedéshez vezet. És – ha még népszerűbbé válik a Chia – könnyen bekövetkezhet az a fajta drágulás és globális készlethiány, amit a videokártyák piacán hasonló okok miatt már megtapasztalhatott a világ.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!