szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Nvidia egy különleges szoftverrel igyekszik elvenni egyesek kedvét attól, hogy kriptopénz-bányászathoz vásároljanak új videokártyát.

Hamarosan kereskedelmi forgalomban is megjelenik az Nvidia RTX 3060 típusú videokártyája, amely egy olcsóbb, de így is remek teljesítménnyel rendelkező videokártya lesz. Tudják ezt a kriptopénz-bányászok is, akik az utóbbi időben a gyártó számos eszközét felvásárolták, hogy bányászni tudják az Ethereum nevű valutát. (A fanatikusok ezért akár egy kisebb vagyont is hajlandók elkölteni.)

Az Nvidia attól tart, hogy újdonsága, a 3060-as is hasonló sorsra jut, ezért már a megjelenés előtt közölte: szoftveres úton próbálják elvenni az önjelölt kriptopénz-bányászok kedvét a kártyák tömeges felvásárlásától. Az újítás lényege, hogy egy algoritmus automatikusan megfelezi a hardver úgynevezett hash-rátáját, vagyis a bányászatnál számított hatékonyságát, ha úgy érzékeli, hogy a videokártyát ilyen feladatokra használnák.

A módosítás nincs hatással a kártya más jellemzőire, így például játékoknál ugyanolyan teljesítménnyel dolgozik majd, mint amilyet az Nvidia megálmodott neki. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a gyártó által bevezetett tiltás mennyire tűnik hatékonynak, ki lehet-e például kapcsolni. Egyes hírek szerint a korlátozás a grafikus kártyába van kódolva, így nem lehet megkerülni.

Nvidia CMP
©

Hogy még csak próbálkozások se történjenek, az Nvidia egy kimondottan kriptopénz-bányászathoz kitalált lapkát (Crypto Mining Processor, CMP) is piacra dob, rögtön négyféle kivitelben. A chipgyártó azt reméli, hogy ezzel elégséges alternatívát tud kínálni azoknak a vásárlóknak, akik kimondottan kriptopénz-bányászathoz keresik a cég termékeit, mert úgy látják: azokkal hatékonyabban tudnak dolgozni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Nagyon nem tetszik a Qualcommnak, amit az Nvidia művel

Pár hónapja röppent fel a hír, hogy bekebelezi az Nvidia az ARM-et (ARM Holdingsot), és a tervezett tranzakció egyre jobban idegesíti többek között a nagy amerikai chipgyártót, a Qualcommot is.

CEU: Nem tesszük ki magunkat újra egyetlen ember és rezsimje politikai szeszélyeinek

CEU: Nem tesszük ki magunkat újra egyetlen ember és rezsimje politikai szeszélyeinek

Szerencsen új üzleti lehetőségeket látnak a csokiimádó Gombóc Artúrban

Szerencsen új üzleti lehetőségeket látnak a csokiimádó Gombóc Artúrban

Ez lehet a következő nagy filmes szenzáció

Ez lehet a következő nagy filmes szenzáció