szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már rég bitcoinmilliárdos lehetne egy amerikai programozó, ha nem veszti el a digitális pénztárcájához tartozó jelszót.

A New York Timesnak mesélte el egy amerikai programozó, milyen szerencsétlenségből nem lett belőle bitcoinmilliárdos, pedig lett volna rá alkalma. A Stefan Thomas nevű férfi ugyanis rendelkezik egy digitális pénztárcával, amelyen rengeteg bitcoin található, de a hozzá tartozó jelszót, amellyel a kriptopénz elérhető lenne,

elvesztette.

Thomas még egy évtizeddel korábban jutott 7002 bitcoinhoz, amit egy témában készített videóért kapott. A programozónak a kriptopénzek veszélyéről kellett videót készítenie, amiért szimbolikusan ilyen valutában járó fizetséget kapott.

A bitcoin árfolyama az eltelt időben jelentősen nőtt, így az IronKey nevű tárcában őrzött pénz ma nagyjából 240 millió dollárt, hozzávetőlegesen 71 milliárd forintot ér. A kinyitásához szükséges kód nélkül viszont semmit, a bitcoint ugyanis nem lehet csak úgy kivenni belőle.

Thomas elmondása szerint egy papírra írta fel a lemezt nyitó kódsort, de hogy az hová került, nem tudja, másolatot pedig nem készített belőle. A férfi kálváriájáról a Facebook korábbi biztonsági főnöke, Alex Stamos is értesült, aki felajánlotta, hogy egy 10 százalékos részesedésért cserébe feltöri a mesés vagyont rejtő tárcát.

A New York Times megemlíti, hogy nem Stefan Thomas az egyedüli potenciális bitcoinmillios, aki nem fér hozzá a pénzéhez. 2013-ban egy Walesben élő férfi 7500 bitcoin értékű merevlemezt dobott véletlenül kukába, amit aztán a helyi hulladéklerakóban próbált megtalálni, sikertelenül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félmilliárdos kárt okozott a luxusautókkal seftelő bűnbanda

Félmilliárdos kárt okozott a luxusautókkal seftelő bűnbanda

És akkor egy Boeing 727-es tűnt fel a körforgalomban – videó

És akkor egy Boeing 727-es tűnt fel a körforgalomban – videó

Megroggyant a forint, de kell emiatt aggódni?

Megroggyant a forint, de kell emiatt aggódni?