szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jövő hét hétfőre, keddre és szerdára vannak időpontok a kórházi oltópontokra.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Pénteken megnyílt az az oldal, ahol online lehet időpontot foglalni a koronavírus elleni oltásra – olvasható a koronavirus.gov.hu-n. Mostantól a www.eeszt.gov.hu oldalon mindenki, akit még nem oltottak be, és érvényes regisztrációval rendelkezik, tud foglalni.

Az időpontfoglaló most kifejezetten a jövő heti Sinopharm-vakcinával zajló oltások miatt éles, a regisztráltak bármely, a számukra megfelelő kórházi oltópontra tudnak időpontot foglalni április 26-ra, 27-re vagy 28-ra.

Az online időpontfoglalót azután nyitotta meg az országos oltási munkacsoport, hogy azt az elmúlt két napon sikeresen tesztelte.

Az időpontfoglalót csak az oltásra regisztráltak tudják használni, közülük is csak azok, akiknek a regisztrációját már érvényesítették, tehát a regisztrációkor megadott adatait már ellenőrizték. A regisztráció sikerességét ezen az oldalon lehet ellenőrizni.

Az oldalra a tajszám és születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak, majd kiválaszthatják, hogy melyik napon, hány órakor és melyik településen, illetve kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást. Mindenki csak egy foglalást tud leadni, és a véglegesített foglalása már nem módosítható.

A koronavirus.gov.hu oldalon arra is felhívják a figyelmet, hogy a foglalásnál érdemes arra is gondolni, hogy az egy hónap múlva esedékes második oltást is ugyanazon a kórházi oltóponton adják majd be, ahol az elsőt.

A regisztráltak az időpontfoglalásról visszaigazoló e-mailt, az oltás előtti nap pedig emlékeztető üzenetet kapnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!