szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legfrissebb adatok szerint az iOS 14.5-ös verziót használók elsöprő többsége nem akarja, hogy nyomon kövesse őket egy alkalmazás.

Április végén adta ki az Apple az iOS frissítését, a 14.5-ös verziót. Az új szoftver számos érdekes fejlesztést hozott: ezek egyike az újfajta adatvédelmi megoldás, az App Tracking Transparency. A funkció segítségével a felhasználó engedélyéhez köti, hogy a készülékre telepített alkalmazások követhessék, mit csinál a telefonon, hol jár és milyen tartalmakat oszt meg. Sőt: a funkcióval akár teljesen ki is kapcsolható ez a fajta leskelődés. És ezzel a jelek szerint sokan éltek is.

A MacRumors a Flurry adatelemző cég által közzétett adatok alapján azt írja, a felhasználók elsöprő többsége, nagyjából 96 százaléka döntött úgy, hogy az alkalmazások nem követhetik őket nyomon. Ők az App Tracking Transparency kapcsolóját nem állították át, hanem alapértelmezett módon kikapcsolva hagyták.

©

Ez az arány igen magas, azt azért nem árt szem előtt tartani, ők csupán azok a felhasználók, akik már áttértek az iOS 14.5-re, azaz csak egy kis részét jelentik az iOS-t használók teljes táborának.

Bár az Apple még nem közölt adatokat, a Flurry jelentése nem túl jó hír azoknak a vállalatoknak, amelyek a felhasználói adatok értékesítéséből élnek. Ilyen például a Facebook, amely komoly csatározást folytatott az Apple-lel az elmúlt időszakban a funkció bevezetése miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!