Tóta W. Árpád: Nemzeti együttműködés a Fidesz ellen
Magyarország felébredt, pezseg, forr és tüntet, és egész biztosan tudja, mit nem akar. Állampártot. Vélemény.
Az E171 jelzésű élelmiszerszínezéket fehér színű ételek előállítása során használják. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság vizsgálata során arra jutott: az anyag karcinogén lehet.
Nem zárható ki, hogy egy Magyarországon is használt élelmiszerszínezék, az E171 – más néven titán-dioxid – amely a csokoládétól a rágógumiig számos termékben megtalálható, rákkeltő hatású – állapította meg több ezer vonatkozó kutatás eredményének áttekintése után az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). Az Európai Bizottság ezért a betiltását javasolja – számolt be róla a The Guardian.
Az E171 (titán-dioxid) egy fehér színű szervetlen színezék, amit élelmiszer adalékanyagként használnak. |
A lap szerint a titán-dioxidot régóta használják az élelmiszerek fehérre festésére, ám a szakemberek jó ideje aggódnak emiatt, ugyanis attól tartanak, hogy rákkeltő hatása lehet. Franciaország ezért már 2019-ben betiltotta a használatát, ám az Európai Unió többi országában, köztük Magyarországon is engedélyezett az anyag.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a weboldalán az E171-el kapcsolatban úgy fogalmaz:
az EFSA véleménye szerint (2021. május 6.) nem zárható ki az E 171-ben jelen lévő titán-dioxid részecskék genotoxicitása, ezért az E 171 már nem tekinthető biztonságosnak, ha élelmiszer-adalékként használják. A titán-dioxidra vonatkozó európai és ezzel együtt a hazai szabályozás a közeljövőben az EFSA véleménye alapján módosításra kerül.
Az európai egészségügyi biztos, Sztella Kiriakídisz a Twitteren írt arról, hogy az EFSA vizsgálódásának eredménye után az Európai Bizottság a szer unión belüli alkalmazásának betiltására fog javaslatot tenni. Ennek érdekében még ebben a hónapban párbeszédet kezdeményez a tagországokkal.
Following @EFSA_EU's new scientific opinion on the food additive E171, we will propose to ban its use in the EU.
— Stella Kyriakides (@SKyriakidesEU) May 6, 2021
������Discussions with Member States will start this month.
������Our priority is the health of citizens and the safety of the food they eat.#EUFoodSafety
Az EFSA az E171-nel kapcsolatos kutatási eredményekre támaszkodva azt mondja, a fogyasztásával nem zárható ki a genotoxicitás, vagyis az, amikor egy vegyület roncsolja a DNS-t. A szervezet szerint az anyagból nem állapítható meg olyan napi maximális mennyiség, amelynek fogyasztása még biztonságosnak tekinthető.
[Megrövidíti az életet az egyik legfelkapottabb étrend]
Az E171 többek között a levesekben, szendvicsekben, csokoládékban, rágógumikban, drazsékban, a kisgyermekek és a csecsemők számára készített szószokban, reggelizőpelyhekben, gyümölcslevekben, sajtkészítményekben, valamint fogkrémekben és bizonyos naptejekben is megtalálható.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.
Magyarország felébredt, pezseg, forr és tüntet, és egész biztosan tudja, mit nem akar. Állampártot. Vélemény.
A HVG újságírói adnak pár tippet a vakációhoz.
Az énekes már elnézést kért, amiért elragadta az aljas indulat.