szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A MAS nevű jármű az Atlanti-óceánt készül keresztül szelni. Az IBM mesterséges intelligenciája fogja segíteni.

Már megépítették, a fontosabb teszteket is elvégezték rajta, így útra kész a Mayflower Autonomous Ship. A szerkezet 5630 kilométert fog úszni az Atlanti-óceánon, hogy a nagy-britanniai Plymouthból az amerikai Massachusettsbe jusson, az útját pedig teljesen egyedül, legénység nélkül fogja megtenni, amiben az önvezető technológia lesz a segítségére.

A BBC úgy tudja, hogy a MAS (amely az 1620-ban kifutott Mayflower nevű hajónak állít emléket az úttal) még májusban vagy június elején vízre száll. Az útja nagyjából 12 napig fog tartani. A hajó a manőverezést is teljesen magától végzi majd, amihez navigációs rendszereket és mesterséges intelligenciával megtámogatott kamerákat szereltek fel rá. Utóbbi rendszert az IBM biztosítja.

Bár a MAS-on nem utazik legénység és hajóskapitány sem, egy, a szerkezetet megépítő kutatócsapat mindvégig szemmel tartja majd. Erre elsősorban óvintézkedések miatt van szükség, de a hajót úgy tervezték, hogy a nyílt vízen önállóan is boldogulni tudjon. Ez utóbbi feladathoz 30 különféle szenzort telepítettek rá, amelyek folyamatosan gyűjtik és elemzik a beérkező adatokat. A hajó egy kisebb meteorológiai állomással is rendelkezik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!