szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Andre Nogueira, a brazil JBS vállalat vezetője szerint nem tudják megígérni, hogy nem fordul elő ismét hasonló eset.

Bő egy héttel ezelőtt lett kibertámadás áldozata a világ legnagyobb hússzállítója, a brazil JBS. A 15 országban több mint 150 üzemmel rendelkező cég számítógépes rendszerei megbénultak, így számos egységben leállt a termelés. Az FBI szerint orosz hackerek követhették el a támadást, pont úgy, mint nem sokkal korábban a Colonial üzemanyagvezeték ellenit.

Bár a JBS rendszerei mostanra ismét rendben működnek, ennek ára volt. Mint kiderült, az oroszok zsarolóvírust használtak a támadás végrehajtásához, a cég pedig 11 millió dollárt, vagyis nagyjából 3,1 milliárd forintot fizetett ki nekik azért, hogy ismét használni tudja a saját rendszereit.

Andre Nogueira, a vállalat vezetője szerint a lépésre azért szánták el magukat, mert nem akarták veszélybe sodorni a vásárlóikat. Bár mostanra minden adatot sikerült visszaállítaniuk, a Wall Street Journalnak nyilatkozó Nogueira szerint a szakemberek nem tudják megígérni, hogy nem fog ismét hasonló eset előfordulni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!