szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) lakói ismét olyan ételt fogyaszthattak, melynek egyik hozzávalója nem a Földön termett meg.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) egy komoly laboratórium, ahol ezért szokatlan kísérleteket is végeznek. Most éppen saját nevelésű chili- és zöldpaprikákat termesztettek a kutatóállomás lakói, amiket aztán el is fogyasztottak. A fogás a TweakTown cikke szerint taco volt.

Az étel másik, legalább ilyen fontos hozzávalója, a hús a Földről származott, a paprikát azonban űrbéli körülmények között nevelték. Néhány hónap volt, mire beértek.

A paprikák termesztése az úgynevezett Plant Habitat-04 misszió keretében történt. Ennek célja, hogy kiderüljön: hogyan hat a mikrogravitációs közeg a növények csírázására, illetve növekedésére. A program során szerzett tapasztalatokat a majdani Mars-utazásokhoz is felhasználhatják az űrhajósok.

Az amerikai Megan McArthur képeket is mutatott az űrben termesztett paprikákról, illetve az elkészült tacóról:

Az űrben termesztett növények állítólag ízletesebbek, mint a földi változataik – miközben kinézetre semmiben nem különböznek azoktól.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!