szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legtöbb farmon nincsenek hűtőgépek, így amit nem tudtak a szezonban eladni, az eddig tönkrement.

A Science for Society vállalkozást (S4S) egy mumbai-i diák alapította még 2008-ban és a tudomány eszközeivel keresi a megoldást a társadalom problémáira. Ilyen gond Indiában például a nagyfokú élelmiszerpazarlás – derül ki a BBC összeállításából. A kicsit hibásabb zöldségeket, gyümölcsöket nem veszik át a termelőktől, így azok hűtési kapacitások híján rendszerint tönkrementek.

Az S4S azonban olyan szárító alkalmatosságokat kezdett kiosztani Nyugat-Indiában, amelyek magas hatásfokon és gyorsan képesek kiszárítani a megtermelt és fölöslegnek bizonyult zöldségeket, illetve gyümölcsöket. A szerkezetben akár 75 fokos hőmérséklet is lehet, így alig négy órán belül elkészül egy adag szárított bármi. Az így tartósított élelmiszert utána az S4S feldolgozza, csomagolja, majd értékesíti éttermeknek és más ételgyártó vállalatoknak. Különösen figyelemreméltó, hogy a szárítással kapcsolatos munkákat a nők végezhetik, akik ezáltal fizetéshez juthatnak egy olyan területen, ahol más munkalehetőségük nem nagyon lenne.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!