Magukra zárt lakás, több órás kényszerpihenő, túltolt légkondicionálás - így próbálják meg túlélni a tartósan 40 fok feletti meleget az európai hőhullámtól leginkább érintett országokban. Az sem véletlen, hogy a mostani hőség az Alvilág kapuját őrző mitikus teremtményről kapta a nevét, sok helyen már pokoli állapotokról számolnak be.
Tudósok most arra keresik a választ, hol van az emberi szervezet hőtűrő képességének felső határa. A brit Roehamptoni Egyetem kutatói önkénteseket kerestek, akik először egy órát pihentek átlagos hőmérsékletben, majd 40-50 fok között párás környezetben töltöttek időt. A kísérletből kiderült, hogy egy óra 40 és 50 fok között a résztvevők többségének elég volt, hogy anyagcseréjük sebessége jelentős emelkedést mutasson. Ilyenkor ugyanis a test úgy akar védekezni a hőség ellen, hogy éppen ő maga termel több hőt.
Miért vett meg egy nagy múltú, de veszteséges üzletláncot? Mit kellene csinálni ahhoz, hogy ne legyen méregdrága egy croissant? Mi a legnagyobb baj azzal, hogy a Balatonon még mindig ugyanúgy sütik a lángost? És miért nem érdemes mindenkinek akciózni a tejfölt? Andrejszki Richárddal, a Chef Market tulajdonosával beszélgettünk annak kapcsán, hogy cége a Culinaris új tulajdonosa lett.