szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai kutatók a mikroműanyagok és a műanyagból készült vágódeszkák kapcsolatára voltak kíváncsiak. Összességében arra jutottak, hogy a legjobb, ha mellőzzük az ilyen konyhai segédeszközök használatát.

A vágódeszkák a konyhák nélkülözhetetlen tartozékai, azonban – állítják amerikai kutatók – káros mikroműanyagok forrásai is lehetnek. A mikroműanyagok (az 5 millimétrnél kisebb műanyagdarabok) a nagyobb műanyagdarabok lebomlásából keletkeznek. Ma már mindenhol megtalálhatók, és potenciálisan az emberi tápláléklánc részévé válhatnak.

Az Észak-Dakotai Állami Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy vajon, lehetnek-e mikroműanyagok forrásai a műanyag vágódeszkák. Megvizsgálták a darabolási stílusok és a táblaanyagok hatását a mikrorészecskék kibocsátására. Azt találták, hogy évente 14–71 millió polietilén mikroműanyag szabadul fel az élelmiszer-készítés során.

A vágódeszkák különféle anyagokból készülnek, gumiból, bambuszból, fából vagy műanyagból. A deszkákon, mivel aprításra és szeletelésre használják, idővel vágásnyomok keletkeznek. A szakemberek azokra a mikroműanyagokra összpontosított, amelyek a zöldségek aprítása során szabadulhatnak fel a műanyag vágódeszkákból. Vizsgálataikban darabolási kísérleteket végeztek. Önkénteseket kértek fel, akik acélkéssel vágtak sárgarépát. A kést és a vágódeszkát is leöblítették olyan vízzel, amelyen mikroműanyag-tesztet végeztek. A keletkezett mikrorészecskéket gondosan kiszűrték, összegyűjtötték, majd a laboratóriumba küldték további vizsgálatra.

Azt találták, hogy a mikroműanyagok mennyiségét a kísérleti alanyok aprítási technikája is befolyásolta, de a vágódeszka anyagának is volt jelentősége. Az Environmental Science and Technology folyóiratában megjelent tanulmány az egy főre eső éves kitettséget 7,4-50 grammra becsüli: 7 gramm mikroműanyag a polietilén és 49,5 gramm mikroműanyag a polipropilén vágódeszkából.

Pixabay/tajeni

A kutatók a polietilén mikroműanyag részecskék előzetes toxicitási vizsgálatát is elvégezték. Bár nem találtak jelentős hatást az egérsejtek túlélésére, ugyanakkor úgy vélik, további vizsgálatokra lesz szükség ezen a területen, miután szerintük a mikroműanyagok továbbra is egészségügyi problémát jelenthetnek az emberek számára. A mikroműanyagok már kimutathatók az emberi vérben, a tüdőben és a vénákban is, és ezek a részecskék megzavarhatják a szervezet sejtműködését.

Egy korábbi tanulmány szerint pedig a mikroműanyagok akár 30-szor ellenállóbbá tehetik a baktériumokat az antibiotikumokkal szemben. A szakemberek azt tanácsolják, hogy jól tisztítsuk meg a műanyag vágódeszkákat, de még jobb, ha kerüljük a használatukat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!