szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Amerikai kutatók egy korábbi vizsgálat eredményeit újraelemezve arra jutottak, hogy a tojásfogyasztás nincs rossz hatással a koleszterinszintre, sőt, még javíthat is a helyzeten.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói 890 férfi és nő egészségügyi adatait elemezték, és megállapították, hogy heti két-négy tojás elfogyasztása nemhogy nem növeli a koleszterinszintet, de még csökkentheti is azt. Az elemzés egy 1988-ban kezdődött, és négy éven át tartó vizsgálat eredményein alapul, amelyben eredetileg a kognitív funkciók három aspektusát vizsgálták középkorú vagy idősebb felnőtteknél.

A vizsgált 531 nőnél közül azok, akik több tojást fogyasztottak, kevésbé csökkent a rövid és hosszú távú memória teljesítménye. A több tojást fogyasztó férfiak között nem találtak ilyen összefüggést. Ennek ellenére egy másik adatelemzés, amely ugyanezt vizsgálta, de egy másik évtizedben született embereken végezték el azt találta, hogy a több tojást evő férfiak jobb eredményeket értek el a kognitív teszteken, és a nők voltak azok, akinél nem találtak ilyen összefüggést. Mindez azt mutatja, hogy további tudományos vizsgálatra van szükség, mert más tényezők is hatással lehetnek az eredményre – írják a Nutrients című tudományos lapban.

Mindez azért érdekes, mert a tojás az egyik olyan étel, amellyel kapcsolatban gyakran tanácsolják, hogy érdemes kerülni a gyakori fogyasztását, mivel növeli a koleszterinszintet, ez pedig szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. Bár ezek a tanácsok továbbra is érvényesek bizonyos egészségügyi problémákkal, például cukorbetegséggel küzdő emberek számára, az újonnan megjelent bizonyítékok azt sugallják, hogy a telített zsírok, a cukor és a nátrium jelentik a fő szerepet az artériákban lévő plakkok felhalmozódásában, nem pedig az elfogyasztott koleszterin.

Nem a koleszterinszint vagy a magas vérnyomás az időskor legnagyobb veszélye

Egyetlen öregedő társadalom sem mondhat le idős tagjairól – Magyarországon mégis mintha ez történne.

Az alapvető probléma az, hogy sok koleszterinben gazdag étel bőséges adag telített zsírt is tartalmaz. A tojás és a kagyló a főzés módjától függően a két fő kivételt jelenti. Előbbi valójában alacsony zsírtartalmú, magas fehérjetartalmú, tápanyagban gazdag élelmiszer, amely ténylegesen csökkentheti a szervezet koleszterinszintjét, és ez a hatás úgy tűnik, segít megvédeni az embert a kognitív hanyatlástól is.

A szakemberek kiemelték: a tojás gazdag fehérjékben, aminosavakban és koleszterinben, ezek pedig valószínűleg hozzájárulnak az agyi idegsejtek szerkezetének és működésének megóvásához. Emellett karotinoidokat is tartalmaz, amelyek a jobb kognitív teljesítményhez kapcsolódnak.

Az eredmény mindenképpen érdekes, mert egy több évtizedes megállapítást tehet zárójelbe. Ugyanakkor még ha egészséges is a tojás, itt is érvényesül a táplálkozásnál minden esetben követendő aranyszabály: mindent csak mértékkel szabad fogyasztani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!