szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás, és ha ez így, ebben a formában nem is feltétlenül állja meg a helyét, nem biztos, hogy zöldségeket beszél, aki a növényi étrend mellett érvel. Egy friss kutatás ugyanis úgy találta, hogy ez az étrend jelentősen javíthatja a bélrendszer egészségét.

A Nature Biology tudományos folyóiratban közölt eredmények 21 561 ember vizsgálatán alapulnak. A résztvevőknél a bélmikrobiom egészségét vették górcső alá, és feltárták, hogy a mikrobiális sokféleségre és az egészségre is jelentős hatással tud lenni az étrend. A legjelentősebb egészségügyi előnyöket a növényi étkezésnél figyelték meg.

Mint azt a kutatók felfedezték, a vegán, vegetáriánus és mindenevő emberek is egyedi mikrobiom-jellemzőkkel rendelkeznek, melyeket a választott étrendjük formált. Ugyan a mindenevőknél jelentősebb volt ez a mikrobiális sokféleség, de ez nem járt jobb egészségi mutatókkal.

A kutatók arra jutottak, hogy a hús megemésztéséhez kapcsolható egyes baktériumok gyulladásos és rákos megbetegedések nagyobb kockázatával hozhatók összefüggésbe. Tehát aki növényi étrendet követ, annak jobb lehet az egészsége – bizonyos mutatók tekintetében.

8 hét elég, ha így eszik, hogy egészségesebb legyen

Egy új kutatás szerint már nyolc hét is elég lehet ahhoz, hogy a kizárólag növényi összetevőket magában foglaló étrend első jótékony hatásai megjelenjenek. Ahhoz azonban, hogy egészségesebbek legyen az ember, ennél kisebb változás is elegendő lehet.

Mint a BGR összegez, a kutatók a vegánok és vegetáriánusok esetében olyan bélbaktériumokat is kimutattak, melyek rostokban gazdag ételekből „élnek”, és rövid szénláncú zsírsavakat, így például butirátot termelnek. Ezek döntő szerepet játszanak a gyulladás csökkentésében, az anyagcsere fokozásában, valamint az immunrendszer egészségének támogatásában is.

Azt azonban a szakemberek is hangsúlyozzák, hogy a növényi élelmiszerek minősége és sokfélesége fontosabb a konkrét táplálkozási mintázatoknál, így a a hús- és tejtermékek egyszerű elhagyása önmagában nem elegendő. Fontos a rostban gazdag zöldségek és gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék és magvak fogyasztása.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!