szerző:
techline.hu

A napokban a Sony Xperia S készülékét próbálgattuk.

A napokban a Sony Xperia S készülékét próbálgattuk. Egy készüléket, amely már ismét a Sony emblémát viseli magán a Sony-Ericsson helyett. A két cég különválása után az Xperia S az első itthon is kapható Sony okoselefon, bár az is igaz, hogy elkészültében azért még komoly szerepe volt a régi társnak is. Ennek megfelelően hátul azért megtaláljuk a Sony-Ericsson jól ismert kis gömbjét, elöl viszont már csak a szintén közismert SONY felirat díszeleg.
Nagy feliratra persze nem volt szükség, az Xperia S formája ugyanis már kifejezetten jellegzetes Sony elemeket hordoz magán. Alul például találunk egy vékony, áttetsző csíkot, amely fehéren világít (amikor éppen szükséges). Hangulatában kicsit még talán a Sony Clié vonalra is emlékeztet.

A kivilágított műanyag csík egyébként nem csak dizájn elem, hanem szerepe is van: ezen találjuk ugyanis az androidos okostelefonokon már megszokott három gomb (vissza, Home, menü) ikonjait. Érdekes módon azonban ezek nem maguk a gombok, azokat ugyanis a csík fölötti részen tapogathatjuk (apró fehér pontok jelzik őket). Mindez remekül néz ki, de az első pár alkalommal roppant módon zavaró, mert az ember automatikusan az ikonokat nyomkodja. Aztán ha megszoktuk, már nincs vele gond.

A kipontozott érintős gombok fölött egy méretes, 4,3"-os érintőképernyőt találunk, méghozzá igen impozáns, 1280x720 pixeles (azaz HD) felbontással. A képminőségre nem lehet panasz, bár a színek kevésbé élénkek mind mondjuk a Samsung AMOLED kijelzőinél, de ettől még tökéletes ez is. A látvány pedig ennél a felbontásnál magáért beszél. A képek és videók minőségének javításáról egyébként itt is a Sony BRAVIA Engine gondoskodik (ha nem kell, kikapcsolhatjuk). A kijelző felett egy hangszórót és egy előlapi kamerát találunk, illetve egy kis LED-et, amely az éppen aktuális események (töltés, üzenet, lemerülés stb.) függvényében változó színnel világít vagy villog.

Felülre került a ki- és bekapcsoló gomb egy 3,5 mm füles csatlakozó társaságában, bal oldalon egy Micro HDMI csatlakozót találunk - szépen elfedve egy műanyag lapocskával -, jobbra pedig egy szintén műanyaggal fedett Micro USB csatlakozó, a hangerőszabályzó és az exponáló gomb került. Utóbbit a finoman domborodó hátlapon ékeskedő 12 megapixeles kamera használatakor nyomkodhatjuk. A kamerához még egy LED vakut is társul.
A készüléket tökéletesen rakták össze, nem nyekereg, nem ropog semmi. A műanyag hátlap is jó minőségű, kellemes tapintású. Leszedése után férünk hozzá a MicroSIM kártya helyéhez. Aki esetleg keresné a MicroSD bővítési lehetőséget, azt el kell keserítsük, a Sony szerint ugyanis bőven megteszi a 32 GB beépített memória is, így bővítésre nincs lehetőség.

Belső erő
A Sony Xperia S immár nem a legerősebb okostelefonok egyike, hiszen jelenleg már piacra kerültek négymagos processzort használó készülékek is. Ettől függetlenül a Sony által választott kétmagos, 1,5 Ghz-es processzor is bőven elég ahhoz, hogy a mobilt akadás nélkül, tökéletesen használhassuk (1 GB RAM társaságában). A grafikus teljesítményről egy Adreno 220 vezérlő gondoskodik. Természetesen van 802.11n-es wifi, GPD, Bluetooth (2.1), DLNA és minden, ami ma már elvárás egy okostelefonnál. Még az NFC is belefért.

Szoftver és multimédia
A készüléken alapból az Andorid 2.3-as verzióját találjuk. A Sony ígéretei szerint még június végén vagy május elején megjelenik az Xperia S Android 4.0-ás frissítése is, amelyet mindenki ingyen letölthet majd hozzá. Az új Android minden bizonnyal itt is jót tesz majd a készüléknek, ahogy például egy Samsung Galaxy S II esetében is sokat dob a mobilon, de az Xperia S remekül használható a korosodó 2.3-as verzióval is.

A felületet a Sony természetesen itt is átalakította, így kapjuk az Xperia vonalnál megszokott grafikai elemeket és továbbra sem szabadulunk a részben 3D-s Timescape-től sem, pedig utóbbi helyett azért már kitalálhatnának a cégnél valamilyen letisztultabb, modernebb kommunikációs felületet, amely ugyanígy összefogná minden üzenetünket (Twitter, Facebook, SMS, levelek stb.). Ez persze ízlés kérdése is.

A szoftverkínálattal mindent lefed a gyártó, még rádiózási lehetőség (RDS) is került a telefonra, de természetesen videolejátszó, zenelejátszó, képnézegető, irodai csomag, Facebook és Google+ kliens is van. Kapunk hírolvasót és időjárás-előrejelzőt, navigációs szoftvert (Visepilot), QR kód leolvasót (NeoReader), fájlkezelőt (Astro), dalkeresőt (TrackID) stb. Mivel androidos készülékről beszélünk, amit nem kapunk meg alapból, azt simán pótolhatjuk a Google Play áruházból.

A készülék egyik extrája a 12 megapixeles kamera, amely mobil viszonylatban kifejezetten jó fotókat készít, emellett pedig full HD videókat is rögzíthetünk vele, szintén jó minőségben. A kamera szoftverből szinte minden beállítást testre szabhatunk és van persze Geotagging funkció is. A dedikált fotógomb helyett használhatunk érintős fókuszt is az exponáláshoz, de ami még ennél is izgalmasabb: az exponáló gomb hosszabb nyomva tartásával akár lezárt állapotból is szinte azonnal (1-3 másodperc) fotózhatunk, automatikus beállításokkal.

Mindent egybevetve a Sony Xperia S egy kifejezetten jól sikerült, prémium kategóriás okostelefon, amely nem csak jól néz ki, de tökéletesen használható is, minden szempontból. Egyetlen problémás része az 1750 mAh-s akku, amely azért kicsit kevésnek tűnik egy full HD kijelzővel ellátott, multimédiára szánt okostelefonhoz (nem is nagyon bírja állandó használattal egy napnál tovább). Ettől függetlenül remek vétel lehet bárkinek, aki egy erős, nagy felbontással, használható kamerával rendelkező okostelefont szeretne és van a dologra 130-150 ezer forintja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Töltse ki, 2 perc az egész: most elmondhatja, milyen okostelefont szeretne

Töltse ki, 2 perc az egész: most elmondhatja, milyen okostelefont szeretne

Átment a brüsszeli vizsgáján Várhelyi Olivér

Átment a brüsszeli vizsgáján Várhelyi Olivér

A Vencel téri rendőrattak után nem látszott, bársonyos marad-e a csehszlovák forradalom

A Vencel téri rendőrattak után nem látszott, bársonyos marad-e a csehszlovák forradalom

Többéves rekordokat döntött meg szombaton az X-Faktor

Többéves rekordokat döntött meg szombaton az X-Faktor

Feje tetejére állított rendőrautó, könnygáz és lángok - nem nyugszanak a sárgamellényesek

Feje tetejére állított rendőrautó, könnygáz és lángok - nem nyugszanak a sárgamellényesek

És akkor megtudtuk, hogyan köt bele Karácsonyba az Orbán-kormány

És akkor megtudtuk, hogyan köt bele Karácsonyba az Orbán-kormány