szerző:
techline.hu

A Windows 7-et használók elégedettek, ami nemcsak felhőtlen örömöt, hanem komoly fejtörést is okoz a Microsoftnak...

 

A Windows 7-et használók elégedettek, ami nemcsak felhőtlen örömöt, hanem komoly fejtörést is okoz a Microsoftnak, aki jövőre szeretne minket rávenni arra, hogy dobjuk ki a Win7-et és váltsunk Windows 8-ra. Az előzetesekből úgy tűnik, lesz is miért.

A Linux és a Mac OS X továbbra sem képesek komoly piaci részesedést szerezni a Windows ellenében, a Windows 7 azonban havonta dönti meg az elődei által felállított rekordokat. A Vista legyűrése túl könnyű feladat volt a valóban jól sikerült, megbízható, fejlett és gyors Windows 7-nek, és a statisztikák azt mutatják, hamarosan a tíz éve megjelent Windows XP-t is utoléri végre a Windows 7. Ez a töretlen diadalmenet hihetetlen büszkeséggel tölti el a Microsoftot, nem is beszélve arról, hogy a Kaspersky a történelem során idén ősszel adta ki az első olyan, TOP 10 biztonsági rések listát, amelyben a Microsoft nem szerepelt sem operációs rendszerrel, sem másmilyen alkalmazással (helyette az Adobe Flash lejátszó és az Oracle Java a legmegbízhatatlanabb szoftverek).

Csak az egyik szemük nevet

Nem felhőtlen azonban ez az öröm, mert ezúttal a Microsoftnak esze ágában sincs ismét tíz évig futtatni egyetlen operációs rendszert, sőt már jövőre megkezdené az új Windows árusítását. Ehhez azonban olyan horderejű fejlesztésekre van szükség, aminek hallatán a felhasználók hajlandók lesznek leváltani belakott Windows 7 operációs rendszerüket. A Microsoft ezúttal nem teljes titokban, szigorú hírzárlat mellett fejleszti a Windows 8-at, hanem időről időre újabb érdekes információkat árul el, és lassan a fontosabb újdonságokat is megismerhetjük működés közben.

Emellett van még egy roppant fontos trend, amit legnagyobb szerencséjére időben felismert a Microsoft Windows fejlesztőcsapata: a PC ma már nem egy doboz az asztal alatt vagy egy notebook a táskában, és az sem biztos, hogy x86 kompatibilis. Márpedig operációs rendszer mindenhová kell. És a Windows 8 legnagyobb újdonsága éppen ez lesz.

Akadt ugyanis egy komoly kihívó, amelyik rugalmasabb és gyorsabban képes alkalmazkodni az időközben középpontba került táblagépekhez, és itt nem a zárt Apple iOS-re gondolunk, hanem a Google mobil operációs rendszeréről, az Androidról beszélünk. Az Android nem válogat, elfut szinte bármilyen mobil hardveren, legyen az okostelefon, multimédiás lejátszó, táblagép vagy akár x86-os PC. Mindemellett a kezelőfelület, a szolgáltatások, a sebesség kiváló, ráadásul ingyenes és nyitott a rendszer, adott az alkalmazásbolt is – egyszóval mindenre képes, amire a felhasználóknak 2011-ben szükségük van. Igen ám, de ez szálka a Microsoft szemében. Az MS – eltekintve néhány drága slate PC-től – teljesen kimaradt a táblagépőrületből, és egyelőre a Windows Phone 7 sem teljesít túl fényesen az okostelefonok piacán. Egyértelmű volt tehát a Windows-csapat feladata: olyan rendszert készíteni, ami mindenféle eszközön tökéletes felhasználói élményt és platformokon átívelő kompatibilitást nyújt. Ezek után nem is meglepő, hogy 2011 januárjában Steve Ballmer, a Microsoft feje éppen egy ARM CPU-val szerelt táblagépen mutatta be a Windows 8-at a nagyközönségnek.

 

Windows – kívánságlista alapján

A Windows 8 készítése – akárcsak a többi szoftveré – ötleteléssel indult. Abban biztos volt Steven Sinofsky és csapata, hogy valami egészen újat szeretnének, ami nemcsak, hogy többféle készüléken használható, de élményben és kezelés terén is képes valami egészen újat adni. Persze azt is gyorsan be kellett látniuk, hogy egy ilyen népszerű operációs rendszernél, amit több tízmillió ember használ nap mint nap, nem lehet gyökeresen változtatni, ezért az új Metro kezelőfelületet vegyítették a már ismerős Aero 2.0-val, ám a kezelőfelület mit sem ér, ha nincsen mögötte megfelelő szolgáltatáscsomag, amiben bizony van hová fejlődnie még a viszonylag jónak mondható Windows 7-nek is.

Egy frissen feltelepített Windows 7-nél még nem kapunk például böngészőt, chat klienst, vírusvédelmet, felhőalapú szolgáltatásokat, virtualizációt, minden kodekkel felszerelt multimédia-lejátszót, képszerkesztőt, és a fájlkezelés sem túl egyszerű a beépített Intézővel. A klasszikus asztal is elavult, vagyis a Windows fejlesztőcsapatának a megszokott irányítást és ablakos elrendezésben futtatható programokat kellett összehozniuk egy olyan újfajta felülettel, ami illeszkedik a mai átlagfelhasználó igényeihez. Márpedig ma a felhasználók már a nap 24 órájában, egyszerre akár több eszközzel is kapcsolódnak nagy sebességgel az internetre, felhőalapú szolgáltatásokat vesznek igénybe, és a kommunikáció új formáit is napi szinten használják. A Windows 8 mindezekben komoly változást hoz, és ha mindezt nem lenne elég, még néhány egészen új dolgot is kapunk.

Indítás 3 másodperc alatt

Az új generációs Windows 7 PC-knél a betöltési idő már egészen elfogadható, ha pedig az Intel Smart Response technológiáját is aktiváljuk, esetleg SSD-re telepítjük a rendszerünket, az indítási idő kevesebb, mint fél perc egy programokkal telepakolt rendszeren is. Ez azonban még mindig nem elég jó, ezért a Microsoft fejlesztői egy még újabb technológiát fejlesztettek ki, amellyel elérhető a mindössze néhány másodperces indulás. A felmérések során erre a táblagépeknél kötelező szolgáltatásra minden felhasználó határozott igennel válaszolt: az embereknek elegük van abból, hogy egy PC-nek időre van szüksége az elinduláshoz.

A Windows 8-nál a BIOS inicializálását követően a rendszer nem kezd bele a rendszerösszevetők, driverek, szolgáltatások összegyűjtögetésébe a lassú merevlemezről, ehelyett egy hibernáláshoz hasonló fájlt (hiberfile) olvas be, amelyben az utolsó kernelállapotot tárolta el a rendszer a merevlemezre. A meghajtó szoftvereket ezzel párhuzamosan tölti be a rendszer. A végső lépés, a felhasználói rész ezek után töltődik be, és itt is működik az, ami a Windows 7-nél, vagyis a rendszer a kevésbé fontos folyamatokat késlelteti és a lehető leghamarabb átadja az irányítást a felhasználónak. A Microsoft felmérései szerint csupán ennek az egy technológiának köszönhetően 30–70%-kal gyorsul a „hideg” rendszerindítás. Az új számítógépekkel a BIOS indulási ideje is drasztikusan csökken, hiszen ezeket a PC-ket már új generációs, fejlettebb hardverfelismeréssel rendelkező UEFI BIOS-szal szerelik.

 

Forradalmi gép-ember kommunikáció

A Windows 8 tökéletesen irányítható lesz a hagyományos billentyűzet+egér kombinációval, ám itt nem álltak meg a fejlesztők. A Windows 7-tel bemutatkozott multitouch érintőkijelző-kezelés rengeteget fejlődik, hiszen a táblagépeken például ez lesz az elsődleges beviteli forrás. A Metro felület irányítása érintőképernyőn azonnal adja magát, sőt az összes MS szoftver kezelőfelületét is újra tervezik, hogy azok érintőképernyőkön is hibátlanul kezelhetők legyenek.

De az érintőképernyőnél nem álltak meg a Microsoft fejlesztők. A Microsoft játékkonzoljához megjelent Kinect mozgásérzékelő natív támogatása is adott a Windows 8-ban, és a webkamera, valamint az ujjlenyomat-olvasók is fontos szerepet kapnak az új OS-ben. A bejelentkezésnél a rendszer képes felismerni ujjlenyomatunkat, arcunkat, sőt megfelelő hardverrel a szobában lévő helyzetünket és mozgásunkat is követi majd. A mozgásérzékelés részeként kéz-, illetve ujjmozdulatokkal irányíthatunk majd bizonyos programokat, a játékok alatt pedig kezünket, lábunkat vagy akár az egész testünket is bevethetjük. Az arcfelismeréshez nem kell komoly hardver, ma már az összes notebooknak, táblagépnek, asztali PC-nek és okostelefonnak van webkamerája, és nem ritkaság a HD felbontás sem. A kamera segítségével kényelmesen, arcfelismeréssel is beléphetünk a Windows 8 operációs rendszerbe. Az arcképünket azonnal hozzákapcsolhatjuk Live azonosítónkhoz, így bármelyik windowsos készülékünkön jelentkezünk is be, a gép felismer, és azonnal aktiválja beállításainkat, szolgáltatásainkat.

Az XBox játékoknál használható Kinect mozgásfelismerő egy Windows 8 PC esetében nem (csak) játékokhoz lesz hasznos kiegészítő. Például a tévé előtt ülve a Media Centerben távirányító helyett kézlegyintésekkel navigálhatunk filmjeink, zenéink, képeink között.

 

Újgenerációs böngésző

A Windows 8 természetesen új beépített böngészőt is kap, méghozzá az Internet Explorer legújabb verzióját. A fejlesztők elsősorban a HTML5 teljes körű támogatására fókuszálnak, a sebesség is kiemelt helyen szerepel, és természetesen a biztonság terén is találkozhatunk majd újdonságokkal. Az Internet Explorer egyedi különlegessége, az ActiveX is megmarad az új verzióban, ám az egyelőre nem tisztázott, milyen újdonságokat tervez a Microsoft ezen a területen. Az új böngésző kezelőfelülete várhatóan csak apróságokban tér majd el az IE9-től. A változtatások elsősorban az érintőképernyős navigálást segítik majd a fülek, könyvjelzők, előzmények kezelésében.

Az internethez láncolva

Internet nélkül a Windows 8 már elképzelhetetlen. A rendszer szerves részét képezik a felhőalapú Live szolgáltatások, ahová már a rendszer indításakor, azonosítás után belépteti a Windows 8 a felhasználót, a Live ID segítségével. A Metro felhasználói felületen lévő aktív csempék javarésze is netről gyűjti be az adatokat, ahogy azonnal aktiválódik az általunk kiválasztott chatszolgáltatás is, illetve a SkyDrive-os adatszinkronizálás is lefut a háttérben.

Ha az internet-kapcsolatunk aktív, számtalan egyéb szolgáltatás is azonnal elérhető válik. Például a programok beszerzéséhez többé nem szükséges különböző letöltő bázisokat felkeresni, elég, ha ellátogatunk a Microsoft App galériájába, ahol egyetlen kattintással letölthetjük és telepíthetjük a kiválasztott programot. Ez lehet egy aktív csempe a Metro UI-hoz, egy komplett PC-s program, egy játék vagy akár egy új szolgáltatás is. A galériába a Live azonosítóval léphetünk majd be, és ezt használhatjuk vásárláshoz, véleményünk megírásához is.

Az még kérdéses, hogy milyen szintre helyezi az adatgyűjtést a Microsoft, de tény, ha mobiltelefonunkkal, táblagépünkkel és PC-nkkel is egy közös Live ID-vel, egy közös Skydrive tárolóhoz csatlakozunk, rengeteget elárulunk majd szokásainkról a szoftveróriásnak.

Profi szolgáltatások

A Windows 7 már képes volt CD/DVD képfájlok kiírására, ám a Windows 8 ezt tovább viszi a következő szintre. Az új rendszerben egyszerűen csatolhatjuk az ISO és VHD képfájlokat, amelyek így virtuális meghajtóként jelennek meg. A csatolási opció a Windows Intéző szalag eszköztárjában is feltűnik, így valóban csak egyetlen gombnyomás lesz a csatolás. Az ISO fájloknál a rendszer automatikusan optikai meghajtót emulál, míg VHD (Virtual Hard Disk) csatolásakor egy új, virtuális merevlemez jelenik meg rendszerünkben. Ez utóbbinál természetesen írható és olvasható is lesz a virtuális meghajtó.

Virtualizáció beépítve

Még nem ismert, hogy hányféle verzióban készül el a Windows 8, de várhatóan a Windows 7-hez hasonló konstrukciók közül válogathatunk majd. Az ellenben már egészen biztos, hogy az átlagfelhasználók igényeit kiszolgáló verziók feletti kiadásoknál megkapjuk a Hyper-V virtualizációt, aminek a segítségével egyetlen Windows 8-as PC-n egyszerre akár több operációs rendszert is futtathatunk párhuzamosan. Ez lehet akár egy korábbi Windows, akár Linux és Mac OS X is. Az Oracle Virtualboxához és a VMWare-hez hasonlítható szoftver természetesen az összes, rendelkezésre álló hardveres funkciót kihasználja (például VT-d, VT-x, PAE/NX), lesz memóriavirtualizáció és várhatóan virtuális 3D képességek is. A Hyper-V újdonsága a SLAT (Second Level Address Translation) támogatás, ami a fejlett Intel EPT és az AMD RVI processzorszintű virtualizációs képességeit használja ki.

A Hyper-V a Windows 8 rendszerkövetelményein is emel: a csakis 64-es rendszereknél elérhető szolgáltatás 1–4 virtuális gépnél minimum 4 GB rendszermemóriát, 5 vagy afölötti gépnél ennél többet igényel majd. A virtuális gépnek kiosztott erőforrások tág keretek közt változtathatók, így akár 32 CPU magot és 512 GB RAM-ot is allokálhatunk dinamikusan egy-egy virtuális gépnek.

A virtuális gépeket a VM konzolon vagy akár távoli asztal eléréssel is láthatjuk, de a fejlett hardveres szolgáltatásokat, 3D-t, többmonitoros képet, érintésre érzékeny kezelőfelületet és nagy felbontást csak az utóbbi esetben kapunk.

Windows Intéző profiknak

A Windows 7-ben a látványt leszámítva nem sokat fejlődött a beépített fájlkezelő, a Windows 8-nál azonban már komoly ráncfelvarrást kapott az Intéző. A legfontosabb a szalag eszköztár, amelyen az eddiginél sokkal több funkció elfér, ráadásul mindegyikhez saját gyorsbillentyű is tartozik. A fájlmásolásnál már nem végtelenszámú ablakba dobálja szét a rendszer az állapotmutatókat, hanem egyetlen fájlmásolási ablakba gyűjti az összes aktív feladatot. Végre a Windows Intézőben is megkapjuk a fájlműveletek pillanatmegállítási lehetőségét, a felülírásoknál pedig az érintett állományok előnézetét is látjuk, ami nagyban segíti a helyes verzió kiválasztását.

A szalag menüben szinkronizálás gomb is lesz, ami összekapcsolja gépünket saját Skydrive online tárolónkkal, hogy biztonságba helyezhessük lokálisan tárolt fájljainkat. Ezzel a több gép, több eszköz közti szinkronizálás is nagyban leegyszerűsödik, és végre ehhez sem kell harmadik féltől származó alkalmazásokra hagyatkoznunk. A Skydrive másik funkciója a Windows Intézőben a kijelölt fájlok megosztásának lehetősége, ami immáron ugyancsak egyetlen gombnyomással megoldható.

Ha még további részletekre is kíváncsi a Windows 8 fejlesztésével kapcsolatban, feltétlenül lapozza fel IT Plusz 2012 című szakmai kiadványunkat, amelyet megvásárolhat az újságárusoknál.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fiatalok törték le a székesfehérvári lovasszobor kardját

Fiatalok törték le a székesfehérvári lovasszobor kardját

Jemenből szóltak, hogy Irán újabb támadást tervez a szaúdiak ellen

Jemenből szóltak, hogy Irán újabb támadást tervez a szaúdiak ellen

Eszement ötlettel álltak elő tudósok arra, hogyan hűthetnénk vissza a Föld klímáját

Eszement ötlettel álltak elő tudósok arra, hogyan hűthetnénk vissza a Föld klímáját

Volt versenyhivatali vezető: „Rendszerszintű a korrupció Magyarországon”

Volt versenyhivatali vezető: „Rendszerszintű a korrupció Magyarországon”

Hongkongban ismét tüntettek, a rendőrség könnygázt vetett be

Hongkongban ismét tüntettek, a rendőrség könnygázt vetett be

Két év börtönt kapott egy nő Amerikában a Budapesten elfogott csaló ügyében

Két év börtönt kapott egy nő Amerikában a Budapesten elfogott csaló ügyében