szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A hétköznapi felhasználó könnyen követheti, milyen ütemben fejlődnek a naponta használt informatikai eszközök és...

A hétköznapi felhasználó könnyen követheti, milyen ütemben fejlődnek a naponta használt informatikai eszközök és rendszerek. Arról azonban jóval kevesebbet tudni, hogyan változtak az elmúlt fél évszázadban a nagy adatközpontok és szerverek.

Egy látványos, interaktív infografika azonban most mindent elárul a számítástechnika nehézfegyvereiről. A Rackspace Hosting összeállításából az 1960-as évektől napjainkig követhetjük a hatalmas rendszereket, amelyekre a felhő megoldások elterjedésével egyre komolyabb figyelem irányul. (A cikk a hirdetés után folytatódik.)

A videókkal kiegészített grafikából például megtudhatjuk, hogy a hőskorban egy számítóközpontban található átlagos szerver 30 tonnát nyomott, legalább hat szakemberre volt állandóan szükség az működtetéséhez, és 5000 műveletet tudott elvégezni másodpercenként. Az érdekes időutazás vége felé pedig  kiderül, hogy a 2000-es években már egy-egy adatközpont annyi energiát fogyasztott, mint 25 ezer háztartás, és ha a kisebbeket is beleszámoljuk, akkor évente több mint 5 millió új szervert helyeznek üzembe a világon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezer lélegeztetőgép sem került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből

Ezer lélegeztetőgép sem került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből

134 millió állami pénzre pályázhatnak a hajléktalanellátó intézmények

134 millió állami pénzre pályázhatnak a hajléktalanellátó intézmények

Eltűnhet a Passat szedán a VW kínálatából

Eltűnhet a Passat szedán a VW kínálatából