szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyarországi kft.-k 90 százalékának kell durván két héten belül 3 millió forintra emelni a törzstőkéjét. Ha nem teszik, megbüntetheti vagy később akár törölheti is őket a Cégbíróság. Bemutatjuk, milyen lehetőségek vannak a teljesítésre.

Mintegy 130 ezer kft.-nek kell még 3 millió forintra emelnie a törzstőkéjét március 15-ig, amelyek ezt nem teszik meg, azokat a cégbíróság komoly pénzbüntetéssel sújtja, sőt akár törölheti is. A teljesítésére többféle lehetőség is van – derül ki a Baker Tilly Hungária közleményéből.

Fontos tudni, hogy a cég törzstőkéjén felüli vagyonból is lehet tőkét emelni, ha a vagyon erre fedezetet nyújt, így a tőkeemelésről szóló döntés alapja a cég 6 hónapnál nem régebbi éves beszámolója vagy közbenső mérlege lehet. Ilyenkor célszerű az egyébként is elkészítendő, 2015. december 31-i fordulónapra összeállított mérleget erre a célra felhasználni. Ehhez azonban szükséges, hogy a mérlegkészítés időpontja március 15. előtti legyen.

Ha az érintett vállalkozásnak nincs lehetősége a törzstőkeemelésre, akkor át kell alakulnia egy olyan cégformává – például betéti társasággá – ahol már nincs kötelező tőkeminimum. Ebben az esetben viszont a cégnek ki kell csengetnie az átalakulással járó költségeket.

©

A cégek a minimálisan jegyzett tőkéjüket a már fent említett mód mellett külső forrásból is megemelhetik. Ezek közül a legegyszerűbb eljárás a tagok pénzbeli vagy nem pénzbeli vagyoni hozzájárulása (apport).

Ugyancsak népszerű és egyszerű megoldás még a tagi hitel tőkévé konvertálása. Ez az eljárás viszont a magánszemély egy elengedett követelésének fog számítani, ami viszont illetékfizetést von maga után. Ilyenkor számolni kell azzal, hogy a társaság addig nem fizethet osztalékot a tagoknak, amíg azok a törzstőkét a nyereségből fel nem töltik a törvényben foglalt 3 millió forintos szintre. Azt is figyelembe kell venni, hogy ebben az időszakban a tagok a saját vagyonukkal is felelnek a vállalkozásuk tartozásaiért.

Az új Ptk. azt is lehetővé teszi a cégek számára, hogy a tagok a törzstőke-emeléshez szükséges anyagi hozzájárulásukat több év alatt teljesítsék, és azt a cég által kitermelt nyereségből fedezzék.

A cégbírósághoz benyújtott társasági határozat és változásbejegyzési kérelem csak akkor térítésmentes, ha azok csak az új Ptk. rendelkezéseihez történő igazítással kapcsolatos módosításokat tartalmaznak, ha egyéb változtatás is van, akkor 40 ezer forint is lehet a módosítás összege.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Nikoloz Baszilasvilit családon belüli erőszakkal gyanúsítják

Nikoloz Baszilasvilit családon belüli erőszakkal gyanúsítják

Svájci közrádió: Orbán Viktor virtuálisan helyreállította Nagy-Magyarországot

Svájci közrádió: Orbán Viktor virtuálisan helyreállította Nagy-Magyarországot

A járvány ellenére is fejlesztenek egy magyar stúdióban, remélik hamarosan foroghat a kamera

A járvány ellenére is fejlesztenek egy magyar stúdióban, remélik hamarosan foroghat a kamera