szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A mexikói telekommunikációs milliárdos, Carlos Slim szerint bőven elég lenne három napot dolgozni egy héten. Hogy ezt miért tartja jó megoldásnak, és miként tatja megvalósíthatónak arról a Bloombergnek számolt be részletesen.

A világ negyedik leggazdagabbjaként számon tartott Carlos Slim már többször pedzegette, hogy megérné rövidebb munkahetet bevezetni. Nem ő az egyetlen, aki ezen a véleményen van: kutatások kimutatták, hogy ha kevesebbet dolgoznánk, kevesebbet is kellene költenünk egészségügyi szolgáltatásokra, jót tenne a családi és baráti kapcsolatainknak, a társadalomnak és az egész gazdaságnak is.

Négy napot kellene dolgozni egy héten? Vagy inkább hármat?

Mi lenne, ha a hétvégék többsége három, vagy inkább négynapos lenne, azaz már csütörtökön vagy pénteken elkezdődnének? Mi lenne, ha a hét nagyobb részét nem a munkának, hanem más tevékenységeknek szentelhetnénk? - teszi fel a provokatív kérdéseket egyik friss írásában David Spencer, a leeds-i egyetem közgazdászprofesszora.

Slim szerint a munkahét egyre rövidebbé válása egyszerűen a technológiai fejlődés velejárója: a történelmi tapasztalatok is alátámasztják, hogy az innovációk, ipari forradalmak a munkával töltött órák csökkenését eredményezték. Slim azzal érvel, hogy egy évszázaddal ezelőtt még 72 órát dolgoztak hetente, ami mára 40 órára csökkent - írja az interjú alapján a Pénzcsinálók.

A milliárdos szerint azt is érdemes figyelembe venni, hogy manapság kevesebb fizikai erőkifejtés mellett dolgoznak az emberek, az egészségügyi ellátás is jobb, így a várható élettartam is kitolódott. “A társadalom elöregedése miatt az emberek nem vonulhatnak nyugdíjba 50, 60 vagy 65 évesen. Úgy vélem, hogy sokkal később is visszavonulhatnának, ráadásul ez a korosztály értékes tudás és tapasztalat birtokában is van” - mondja Slim.

Mindezek mellett a legfontosabb szempont mégis az lenne, hogy a munkanapok számának csökkenésével több munkanélküli jutna álláshoz. Azzal pedig, hogy több idő jutna turistáskodni, szórakozásra, sportra vagy kulturális tevékenységekre, kiemelten hozzá tudna járulni a gazdaság növekedéséhez. De a milliárdos szerint az sem utolsó szempont, hogy az országok kormányai a kevesebb munkanappal és a nyugdíjkorhatár kitolásával megszabadulnának az egyik legnagyobb pénzügyi kockázattól: a nyugdíjtól.

Az sem utolsó szempont, hogy az egyre inkább felgyorsuló technológiai fejlődés jelentette kihívásokra jobban fel tudnának készülni az emberek a megnövekedett szabadidejükben. A milliárdos ugyanakkor elismeri, hogy jelenleg még nem sok cég tudja megengedni magának, hogy kevesebbet dolgozzanak az alkalmazottai, sem azt, hogy bármelyik munkatársukat nélkülözni tudják napokig. Viszont szerinte ebben is van fejlődési lehetőség, és példaként a saját vállalatát, az América Movil cégcsoport Telmex nevű telekomcégét hozza fel, ahol a leginkább felkészült munkatársaiknak ajánlották fel a rövidebb munkahét lehetőségét, cserébe azért, hogy a nélkülözhetetlen embereik később vonuljanak nyugdíjba. A dolgozók 40 százaléka választotta, hogy inkább később megy nyugdíjba, a rövidebb munkahetekért cserébe.

Nincs főnök, se iroda, alig dolgoznak, mégis kaszálnak!

Megtaláltuk a tökéletes munkahelyet, legalábbis geekeknek. Dél-Amerikában van és mivel 204 százalékkal nő évente a cég bevétele, folyamatos a terjeszkedés, így a munkaerő-felvétel is.

Slim szerint például a kormányzati szférában tudnák leghatékonyabban alkalmazni a megoldást, hiszen a világ legtöbb országában úgy beszélnek a szektorról, mint ahol túl sokan vannak, viszont a leépítések sem festenének túl jó képet a kormányról. A helyzetre jó megoldás lenne a rövidebb munkahét bevezetése, bár hogy a rövidebb munkaidő hogy köszönne vissza a fizetésekben, arra nem tér ki.

A milliárdos szerint a vállalatvezetők esetében azonban nem működne az elképzelés, arra a szituációra a futball világával lát párhuzamot: 2-3 intenzíven átdolgozott év után a vezetőknek át kellene adniuk a széket egy utódnak, aki lendületesen folytathatja a megkezdett munkát. A leköszönő menedzsernek pedig legalább egy év pihenés lenne indokolt, mielőtt újra munkába állna.

Elmúlt 40? Árt az agyának ha heti 30 óránál többet dolgozik

Egyszerűen nem tesz jót az agynak, 40 év felett teljes munkaidőben dolgozni.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

Koronavírussal került kórházba Rost Andrea

Koronavírussal került kórházba Rost Andrea

Átadták a világ első, kifejezetten a koronavírus miatt épülő vakcinaelosztó központját

Átadták a világ első, kifejezetten a koronavírus miatt épülő vakcinaelosztó központját

Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc – csak néhány város, ahol gond van a levegőminőséggel

Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc – csak néhány város, ahol gond van a levegőminőséggel