szerző:
Kovács Zoltán (Az ÉS főszerkesztője)
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pénteken az MLSZ beadta fellebbezését a nemzetközi szövetség által kiszabott büntetés ellen, amely szerint a válogatottnak zárt kapuk mögött kell lejátszania március 22-én a Románia elleni világbajnoki selejtezőjét. Eközben Csányi elnök a liberális véleménynyilvánítás szabadságára panaszkodik, pedig nem egyszerűen létezik idevágó törvényünk, de kellőképpen szigorú is, amennyiben kimondja, hogy ha valaki a figyelmeztetés ellenére folytatja a jogsértést, akkor azt a rendezvényről el kell távolítani.

Úgy nyilatkozik Csányi Sándor MLSZ-elnök a közszolgálati televízióban, hogy a magyar-izraeli meccsen nem tudott intézkedni a rendezőség, mert a magyar jogszabályok lehetővé teszik a szabad véleménynyilvánítást, ilyen szempontból liberálisabbak, mint általában Európában. Ugyan van rá szabály, – fejtegeti - hogy a jegy megvásárlásával néző és rendező között megállapodás jön létre a szabályok betartására, de ez akkor ott képtelenség volt. A riporter, Gulyás István jókorákat bólogat, rendkívül egyetértő. A beszélgetés aztán ebben a bársonyos egyetértésben folytatódik tovább, elmerengenek azon, hogy milyen aránytalan a magyar-román meccsre kiszabott zárkapus büntetés: egymást erősítik abba, hogy noha barátságos meccsen zsidóztak, tétmeccsre szól az eltiltás. (Gondolom, fordítva mennyire elfogadhatónak tartanák.)

Az a baj, hogy ez az egész jogi okfejtés téves, másként szól a törvény, és másként a versenyszabályzat is. Mondhatnánk, egészen másként, és zavarba ejtő, hogy ezt épp a sportági vezető nyilatkozza. A hatályos Sportörvény (2004/I-es) a beléptetés rendjéről a következőképp rendelkezik: „71. § (2) A szervező köteles azt a résztvevőt, aki a sportrendezvény megtartását, illetve mások személyi és vagyonbiztonságát veszélyezteti, vagy rasszista, gyűlöletre uszító magatartást tanúsít, e magatartások abbahagyására felszólítani. (3) Ha a résztvevő a sportrendezvény időtartama alatt az (1) bekezdésben foglalt feltételeknek nem felel meg, vagy a (2) bekezdés szerinti magatartást a rendező figyelmeztetésére nem hagyja abba, a sportrendezvényről el kell távolítani. A rendező az eltávolítandó személyt felszólítja személyazonossága igazolására.”

Vagyis nem egyszerűen létezik idevágó törvényünk, de kellőképpen szigorú is, amennyiben kimondja, hogy ha valaki a figyelmeztetés ellenére folytatja a jogsértést, akkor azt a rendezvényről el kell távolítani. Miután a törvény szövege expressis verbis említi a „rasszista, gyűlöletre uszító magatartást”, kétség sem férhet hozzá, hogy az izraeli meccsen a rendezőségnek fel kellett volna lépnie. Nem lépett fel, a hivatalos ellenőri jelentés egy figyelmeztetésről tesz említést. Talán a büntetés sem lett volna olyan szigorú, ha a FIFA a magyar futballszövetség azonnali elhatárolódását észlelte volna, de ilyen nem volt. Helyette a szokásos sunnyogás: ha nem szólnak, mi sem szólunk. Csakhogy ez már föltűnő volt, kivált, hogy a budapesti izraeli nagykövet megszólalt a televízióban. Nem a közszolgálatiban, mert a közszolgálati tévé is rendesen benne volt ebben az egész gyalázatban: mint kiderült egy blogbejegyzésből, a Magyar Televízió mást mutatott a magyar, mást az izraeli tévénézőknek. Nem mutatta kifelé, hogy az izraeli himnusz alatt a nézők egy csoportja hátat fordított, majd harsány zsidózásba fogott. A Mispaha nevű blog már a meccs másnapján megírta mindezt, amit az MTv először menetből letagadott, és csak határozott felszólításra volt kénytelen elismerni mindezt.

Ez az egész persze nem a magyar-izraeli meccsen kezdődött. A magyar pályákon rendszeres a rasszizmus, de sem a mostani szövetségi vezetés, sem a korábbiak nem léptek fel ellene. Szégyenünkre, pontosabban, szégyenükre a FIFA elégelte meg, de még most is mindenki mellébeszél, véleményszabadságról papol.

Ha Csányi Sándor komolyan gondolja azt, amit mond, akkor nem csak a Sporttörvényt nem ismeri, hanem a saját vezetése alatt álló sportág saját bankja által szponzorált bajnokságának versenykiírását sem. Bár a válogatottra nem ez vonatkozik, de az elnöknek derenghetne, hogy a nemzetközi eseményeknél sincs másként, ha az  OTP Bank Liga (a magyar NB I.) versenykiírásának 21. pontja kimondja, hogy „Súlyos nézőtéri rendbontás (pl. az ellenfél, a mérkőzésen nem részt vevő, a pályán részt vevők folyamatos rasszista vagy antiszemita szidalmazása, rasszista megnyilvánulások, verekedés, pirotechnikai eszközök játéktérre történő dobálása, stb.) esetén, a játékvezető félbeszakítja a mérkőzést és a jelenlévő ellenőrökkel konzultál a mérkőzés azonnali beszüntetéséről, vagy a mérkőzés folytatásáról. Az adott mérkőzésen, a nézőtéren második alkalommal történő súlyos rendbontás után a játékvezető a mérkőzést beszünteti. (Versenykiírás, 21. pont, Egyéb rendelkezések, l szakasz).

Ebben minden benne van, csak épp azok, akik most a FIFÁ-ra mutogatnak, nem tartják be saját versenykiírásukat. Az idézett rész még arra a hungarikumra is kitér, hogy „a mérkőzésen részt nem vevők”-et sem lehet szidalmazni. A magyar válogatott ugyanis, akárkivel játszik, a meccs negyedig percében fölharsan a „ki nem ugrál, mocskos román, hej” (a román a nyolcadik percben szlovákra vált, majd vissza. És ez megy a meccs lefújásáig.) Még egyetlen meccset nem szakítottak félbe, emlékezetem szerint az MTK-pályán egyszer figyelmeztetést kért a bíró, ezt hangosbemondón keresztül megtették, majd ment tovább a zsidózás, csak valamivel erőteljesebben.

A magyar futballvezetés, a legfelsőbb kormányzati sportvezetéssel, a kormányfő komolytalan „jobb, ha nem szólok semmit” tartalmú kiszólásával egyetértésben úgy látja - ezt folyton fölhozzák, mintha enyhítő körülmény lenne -, hogy egy maroknyi nem odavaló ember miatt büntetik a magyar labdarúgást. Ugyanaz az összevissza beszéd: egyszer azt mondják, hogy képtelenség kiemelni őket a tömegből, máskor meg azt, hogy maroknyian vannak.

Kéne már egy, azaz egy világos és egyértelmű gondolat.

(a szerző az Élet és Irodalom főszerkesztője)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a műholdképeken is látni a London méretű jéghegyet, ami leszakadt az Antarktiszról

Már a műholdképeken is látni a London méretű jéghegyet, ami leszakadt az Antarktiszról

Világító cápákra bukkantak a tudósok Új-Zélandnál

Világító cápákra bukkantak a tudósok Új-Zélandnál

Szarajevó, a felszabadult, de elveszett város

Szarajevó, a felszabadult, de elveszett város