szerző:
PLT
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Most a felelőtlenek vagyonát óvjuk közpénzből. És még azt is úgy, ahogy szoktuk, magyarosan.

Ortodox önkormányzat: az ártérre építkezést megtiltja, a tilalmat betartatja, az oda épült ingatlanokat elbontja, a bontás költségét behajtja. Unortodox önkormányzat: a szabályszegést eltűri, aztán eme normasértéshez igazítja a védvonalat.

Rengetegszer hallottunk az elmúlt három évben az elmúlt nyolc évről, meg az elmúlt húsz évről, sőt az elmúlt 66 évről is, ha 1944. március 19-től számítjuk a jogfolytonosságot. Nagy a keletje az elszámoltatásnak, a visszamenőleges felelősségre vonásnak. Ha már ennyire benne vannak a témában, akkor - most, hogy a főváros rábólintott a Római-parti mobilgátra – lenne egy javaslatunk. Nem ragoznánk tovább a már kivesézett dolgot, ez a videó úgyis magáért beszél, ehelyett belecsapnánk a lecsóba.

Az elmúlt 8, 20 illetve 66 évben számos törvénytelenség zajlott. Például, felmerült annak gyanúja, hogy az önkormányzat "szabálytalanul adott lakásépítésre engedélyt olyan helyen, amelyet az árvíz fenyegethet." Természetes, hogy az elmúlt nagyon sok évben nemhogy megbüntetni nem lehetett a felelősöket, de megnevezni sem. Mert hát Ezek (tudjukkik) mindenütt ott voltak. De most, a fülkeforradalom után megtehetjük. Tehát: ki is volt Óbuda polgármestere akkor, mikor oda jutott a dolog, hogy "az ártérbe épített üdülőtelkeket és családi házakat elöntheti a víz."? Na, most kéne egy vizsgálóbizottság. Amely kideríti, hogy:

  1. Az elmúlt 20 évben az önkormányzat, illetve annak szakhatósága által kiadott építési engedélyek jogszerűek, szabályszerűek és szakszerűek voltak-e?

  2. Tarlós István, amikor 1990-ben polgármesterré választották, leszámolt-e az átkos kommunista rendszer korrupt építési engedélyeztetési gyakorlatával?

  3. Miért volt az, hogy Tarlós, "első ciklusában nem támogatta az öt méter magas, a Római-partot 'használhatatlanná tevő' terméskőgát felépítését." Ellenben most egy olyan döntést támogat, melynek jegyében a Rómaifürdő Telepegyesület szerint "a nem teljes védelmet nyújtó parti mobilgátra több milliárd forintot költ a főváros (bevédve az árterületre épült mintegy 70 ingatlant), ahelyett hogy a több ezer lakost védő fővédvonalat javítaná meg rendesen."

  4. A kiemelten és nagyon drágán bevédett ingatlanok gazdái, valamint a fővárost és a kormányt vezető erők között vannak-e személyi, rokoni, gazdasági vagy politikai összefonódások, átfedések?

Nem állítunk mi semmit. Csak kérdezünk. Körülbelül úgy, ahogy ők kérdeznek, ha elszámoltathatnékjuk van.

Az elmúlt húsz évben létrejött egy helyzet. Amelynek lényege, hogy egyes polgárok normasértően, a szabályokat kicselezve építkeztek oda, ahová (így legalábbis) nem lett volna szabad. Nemcsak az árvízvédelmi szempontok, de az elemi logika alapján sem. A helyi közhatalom pedig engedte és/vagy beletörődött a régebbről örökölt szabályszegésbe. Most ezen felelőtlenek vagyonát óvjuk közpénzből. És még azt is úgy, ahogy szoktuk, magyarosan.

"A mobilgát a tervek szerint 2,2 méter magas lesz, ahol kell, 730-750 méter magas feltöltésre építve. Ez a Vigadó téri alapvízmércén számolva összesen 9,54 méter magasságú védelmet biztosít. Ez a magasság nem elég ahhoz, hogy a mobilgát elsőrendű árvízvédelmi vonal legyen, mert ahhoz 8,54 méter + 1,3 méter biztonsági szint, azaz összesen 9,84 méter magasságúnak kellene lennie. Ezért a partvonaltól száz méternyire beljebb húzódó, egyébként rozoga állapotban levő Nánási úti-Királyok útjai főgát maradna az elsőrendű árvízvédelmi fővonal." Azaz: megépül valami kurva sok pénzből, úgy, hogy nem nyújt igazi védelmet. Azt meg, ami nyújthatna, hagyták lerohadni.

Gát lesz tehát a kiváltságos keveseknek, ajándékba azoktól, akik gátlás nélkül eddig is jól megvoltak. S azért mobilgát, hogy ha költöznek, szétcsavarozhassák és vihessék. Úgyis ezt csinálják mindennel, ami mozdítható, és még nem az övék.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!