szerző:
nyüzs
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiába magyarázza Mesterházy, hogy Brüsszel csak a magyar kormányt bírálja, nem Magyarországot támadja. Mostantól ő sem a megoldás, hanem a fideszes értelmezési probléma része.

Csak azért nem értünk egyet maradéktalanul Krémer Ferenc azon meglátásával, hogy az MSZP a "Fidesz ötödik hadoszlopa", mert a kifejezés esetünkben nem pontos. A spanyol polgárháború idején alkotott fogalom klasszikusan azokat jelöli, akik egy adott hatalom titkos, konspiratív, értelmiségi hátországa, ill. akik hazájukban egy külső, ellenséges hatalom érdekeit szolgálják. Adekvátabb lenne a lenini értelemben vett "hasznos idiótákról" beszélni, ha már. Azt ugyanis nem tudni, hogy az MSZP a Fidesz érdekeit akarj szolgálni, de biztos, hogy azt teszi.

Mi másra gondoljunk, ha Mesterházy Attila pártelnök Brüsszelben arról számol be, hogy a párt EP-képviselői feladatot kaptak: azt a feladatot, hogy "lépjenek fel minden olyan tervezett uniós intézkedés ellen, amely szankcióval sújtaná Magyarországot". A Fidesz-rendszer negyedik alkotmánymódosítása által kiváltott összeurópai bepöccenés hatására kompilált, minden eddiginél alaposabb ún. Tavares-jelentés ugyanis legvégső esetben akár az unió eddig soha nem használt "atombombáját" is ledobhatja Magyarországra: az uniós szerződés 7. cikke által lehetővé tett eljárás megindítását, szankciók elfogadását.

A magyar ballib ellenzék szociokulturális szempontok miatt legnagyobb szervezett ereje a szemünk láttára csinál hülyét önmagából, és ássa alá önnön Fidesz-kritikájának hitelességét. Ha ugyanis az MSZP is tudja, hogy a portugál képviselő nevével fémjelzett dokumentum nem valami irracionális, rasszista magyargyűlölet terméke, hanem az "az Orbán-rendszerről szól", akkor miért kell belemenni abba a fideszes interpretációs (és így: kommunikációs) zsákutcába, hogy Orbán kritikája = Magyarország kritikája? Hogy ne a "kisember" szenvedjen az Orbánék miatt? A "kisember" és mindenki más éppen hogy Orbánék alkotmányos és gazdasági ámokfutása miatt szenved, nem a brüsszeli eurokraták diktátumai miatt.

Mint minden bürokratikus szervezet által összeállított anyagban, mint bármely újságcikkben vagy SMS-ben, a Tavares-jelentésben is simán lehetnek pontatlanságok, hibák, ezek azonban kizárólag Rogán Antal számára kínálnak magas labdát (az unió szerinte nem véletlenül épp a rezsicsökkentés idején jön elő bírálatával, ez nagyjából olyan súlyú érvelés, mintha azt mondaná, az EU épp akkor támad, amikor a Dunántúl fölött megvastagszik a felhőzet, 25 fok lesz, és már zápor is előfordulhat).

"Nincsen hazafiság európaiság nélkül, és nincsen modern európaiság hazafiság nélkül" – ment bele még mélyebben a Fidesz zsákutcájába a szoci pártelnök, még inkább megfelelni igyekezvén a Fidesz elvárásainak (rezsicsökkentés ügyben már eddig is megtettek mindent a Fidesz érdekében). Az nyilvánvalóan nem zavarja a Fidesz állítólagos baloldali ellenzékét, hogy a Tavares-jelentés célja és üzenete nem a szankcionálás, hanem, mint ő maga mondja is, az uniós alapértékek érvényesítése: "...a szöveg összeállításakor arra törekedett, hogy az uniós szerződés 2. cikkében foglalt alapértékekre koncentráljon. Meglátása szerint az elmúlt időszak magyarországi alkotmányos változtatásai távolodást jelentenek ezeknek az értékeknek az érvényesülésétől. Ezt a trendet – mondta – 'időben és kielégítő mértékben' vissza kell fordítani."

Ez pontosan így van. Nem mellékesen ennek az európai klubnak, amelynek mi is tagjai vagyunk, hello, kötelessége is megnézni, ki nem tartja magát a klub legelemibb szabályaihoz. Nem az a hazaáruló, aki kiakad, ha az EU számonkéri hazáján az uniós alapértékeket, hanem aki tétlenül hagyja, hogy saját "szuverén" kormánya kivezesse az országát Európából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!