szerző:
nyüzsi
Tetszett a cikk?

Elnézést a címadásért, de az ítélet némiképp meghökkentő.

A Fővárosi Ítélőtábla nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Molnár Gyula szocialista politikust, volt 11. kerületi polgármestert, akit képviselőjelöltként tervezett indítani a pártja a jövő évi országgyűlési választásokon. A szándék megvalósítását valószínűleg nem segíti, hogy két évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

Nevezett személyt azzal vádolta meg az ügyészség, hogy pályáztatás nélkül próbált magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket a Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén. A Fővárosi Törvényszék felmentette, de a másodfokon eljáró bíróság figyelemreméltó érdeklődést mutatott egy olyan tanú vallomása iránt, aki évekkel a vádban szereplő események előtt és akkor is csak néhány hónapig dolgozott az önkormányzatnál. A bíró kijelentette, hogy a polgármester „nem hogy megakadályozta volna az önkormányzat érdekeit sértő ügyletet, de éveken át kitartóan törekedett annak véghezvitelére, és abba másokat is bevont.” Talán, mert a Kopaszi-gát fejlesztését nem gondolta az önkormányzat érdekeit sértő ügynek? – kérdezhetné valaki, de a bíró szerint „a területfejlesztés az eset körülményeiből következően nem lehetett reális cél”. Ami érdekes megállapítás annak tükrében, hogy a területfejlesztés elég reálisan megvalósult.

Ettől függetlenül lehet, hogy Molnár Gyula visszaélt a befolyásával, csak a bátrabbak fogadnának jelentős összeggel az ellenkezőjére, de erre a legkevésbé sem abból az ítéletből következtethetünk, amely még az ügyészségnél is jobban teljesít. Sokkal gyanúsabb a szocikra nézve, hogy a pályáztatás elkerülésének módszere milyen fényes karriert futott be azóta a Fidesznél, ami a legbiztosabb jele annak, ha valami eredendően romlott. Persze a mostaniak rendszerszerűen csinálják, és nem szórakoznak azzal, hogy valami picit a közösség is visszakapjon. Így aztán nem is zavar senkit.

Ma már pályáztatás nélkül lehet nyitni kaszinókat, pályáztatás nélkül megy a közbeszerzések nagy része, utóbbinak mondjuk nincs jelentősége, mert amelyiket pályáztatják, azt is ugyanaz nyeri. Pályáztatás nélkül kapják a földeket a fideszes képviselők, és pályáztatás nélkül nyert birtokot az a cég is, amelyik negyedrészben az agrárállamtitkár tulajdona, aki – úgy tűnik – nem hogy megakadályozta volna az ország érdekeit sértő ügyletet, de kitartóan törekedett annak véghezvitelére. Cudar idők várnak rá, hiszen Molnár Gyula úgy kapott 8 hónapot, hogy közben nem lett a Kopaszi-gát negyede az övé. Csak vicceltünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

A korlátozások ellen tüntettek Amszterdamban

A korlátozások ellen tüntettek Amszterdamban

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van