szerző:
Gomperz Tamás
Tetszett a cikk?

Vajon miből lett Orbán földijének 7 milliárdja? És kié volt az a 7 milliárd, és kié most?

Elméletileg két eset lehetséges. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Orbán Viktor földije, lelátótársa és bizalmasa vagy azért került fel 7 milliárd forintosra becsült vagyonával a leggazdagabb magyarok listájára, mert ő egy vállalkozó szuperzseni, egy Soros Györggyel keresztezett Larry Page, aki a tehetségének, szorgalmának és kitartásának köszönhetően jutott a csúcsra pár év leforgása alatt; vagy azért, mert ő Orbán Viktor földije, lelátótársa és bizalmasa.

Ha az előbbi, akkor mindazok, akik ma küszködnek, nélkülöznek és a kilátástalanságba belegebednek, valamint azok, akik még megpróbálnak a felszínen maradni, de hiába dolgoznak megfeszülve, a hónap közepétől nem várnak mást csak, hogy múljon az idő, múljanak a napjaik minél gyorsabban, mert az új hónapban jön a nyomorult fizetés, amivel nyernek megint valamennyi haladékot, hogy a befizetetlen számláikkal sakkozhassanak tovább, ők mind nézzenek jól magukba, mikor és hol rontották el az életüket, amiért nem vitték ilyen sokra.

Ha viszont a második feltételezés az igaz, akkor ismét két eset lehetséges. Orbán Viktor ugyan törvénytelen, de viszonzatlan nagyvonalúsággal mozdítja elő földije, lelátótársa és bizalmasa mértéktelen gyarapodását. Örül, hogy jól megy neki, azért segíti önzetlenül. A másik lehetőség, hogy a vagyon valójában nem a felcsúti polgármesteré, mitől is lenne milliárdos, ő csak amolyan stróman, ameddig a valódi tulajdonos azon a pályán focizik, ahol önmagának nem passzolhat.

Amikor például a polgármester 800 millió forintos osztalékot vesz ki az állami megrendeléseket teljesítő cégéből, akkor szintén két eset lehetséges elméletileg. A pénzt befekteti, eljátssza, nőre költi és piára, netán jótékonysági célra fordítja, egy szóval arra használja, amire akarja, hiszen az az övé, egyedül az övé. Vagy átadja a csendestársnak, aki megszerezte.

Az ügyészség természetesen nem emel vádat ellenük, a bíróság nem ítéli el őket, az állam kifosztói nem kerülnek börtönbe. A két lehetséges eset közül ez az egyik. És a másik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről

Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről