szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnöknek, Tarlós István Budapest főpolgármesterének és Fekete György MMA-elnöknek.

Tisztelt Miniszterelnök úr, tisztelt Főpolgármester úr, tisztelt Elnök úr! A sajtóból értesültünk, hogy Melocco Miklós szobrászművész az Önök jóváhagyását is bírva Makovecz Imre emlékművén dolgozik, melynek helyszínéül a Clark Ádám téri 0. kilométerkő helyén kialakítandó teret képzeli el. Az is kiszivárgott, hogy az emlékmű egy 14 méter magas építészeti elemből (oszlop vagy torony) is állna, mely magában foglalná Makovecz Imre 2 méteres portréját. Az alkotást öt jegenye fogná körbe.

Tisztelt Miniszterelnök úr, Főpolgármester úr, Elnök úr!

Nem vitatva, hogy hatása, a magyar építészetben elfoglalt helye és hazai valamint nemzetközi elismertsége révén a közelmúltban elhunyt művész megérdemel egy emlékművet, ugyanakkor felhívnánk a figyelmet a terv problémás voltára. A helyszín – a Lánchíd budai oldala – régóta közmegegyezésen alapuló rend alapján épült be a városképbe, melybe beilleszkedik Borsos Miklós szerény és visszafogott monumentuma is. A történelmi-építészettörténeti területet alaposan felborítaná egy 14 méteres műtárgy megjelenése ezen a helyen.

Másrészt Makovecz munkásságának semmilyen területe nem kötődik a Vár–Alagút–Lánchíd építészeti együtteséhez. Indokolatlan lenne a kiváló angol mérnök nevét viselő térre egy kortárs építész emlékének ilyen méretű műtárgyat állítani. (Még ha ez Széchenyit ábrázoló emlék lenne, akkor sem ajánlatos így beavatkozni a városképi hagyományba.) Megfelelőbbnek tartanánk, ha a barát-munkatárs Melocco Miklós nagyívű tervét a városképhez igazítva, szerényebb méretben egy más helyen állítanák fel.

Kérjük javaslatunk megfontolását, társadalmi vitára bocsájtását.

Sinkó István képzőművész, művészeti író
Mészáros Zsófi gyógypedagógus, galériás
Szávuly Iván építőmérnök
Bendigné dr. Csánky Hayna nyugdíjas főiskolai oktató
Romvári János képzőművész
Vadász István díszlettervező, galériás
Horváth Csaba Péter könyvtáros
Fitz Péter művészettörténész
Kurucz Erzsébet ötvösművész, pedagógus
Erhardt Miklós képzőművész
Kelemen Károly képzőművész

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!