szerző:
hvg.hu

Závada két előző könyvéből, a Jadvigából és a Milotából "átsétált" egy-két szereplő az új regénybe, A fényképész utókorába, amely 1942-től kezdve két generáció ötven évét fogja át. Závada örül a mostanában kapott díjainak, főképp annak, amely az olvasók közvetlen elismerését jelenti.

Most jelent meg új könyve, A fényképész utókora, amit a Jadvigával és a Milotával együtt trilógiaként emlegetnek. Mi fűzi össze ezt a három könyvet?

A huszadik század maga – ha történelmi regényeknek tekintjük őket. De persze nem egymás folytatásai – sem a történetüket, sem pedig az egyes időszakokat tekintve, amelyekben játszódnak –, egymás mellett állnak inkább. De mind a két előző könyvből "átsétált" egy-két szereplő az új regénybe, amely 1942-től kezdve két generáció ötven évét fogja át. Mindhárom könyvemben van azonos helyszín, a falu és templomtornyos főtere – A fényképész utókorában az a Buchbinder fényképész készít piaci csoportképet az első jelenetben, aki a Jadvigában a főhős barátja volt, és akit aztán a feleségével együtt deportáltak.

Nemrég jelölték Önt, Jókai Anna és Juhász Ferenc társaságában, Prima Primissima díjra. Hármuk közül egy valaki fogja megkapni magát a díjat. Örült a jelölésnek?

Egy ilyen kandidálásnak nem lehet nem örülni – szakmai szervezetek számos jelöltje közül választott az irodalmi kategóriában hármunkat a Vállalkozók Országos Szövetsége alapítványának társadalmi zsűrije. A jelölés tízezer, a győzelem ötvenezer euróval jár, szavazni is lehet ránk – a december 8-i gálán lesz az eredményhirdetés.

Most kapta meg a Győri Könyvszalon Alkotói Díját, mit jelent ez a díj?

Ez az olvasók általi közvetlen elismerést jelenti, hiszen azt az írót illeti meg, akinek műveit az előző évben a legtöbben kölcsönözték ki a könyvtárakból – előzőleg Szabó Magda és Esterházy Péter kapta. A Győri Könyvszalon évente megrendezett könyvünnep, ennek megnyitóján, október 15-én vehettem át ezt a díjat – külön öröm, hogy először itt mutattuk be a közönségnek A fényképész utókorát.

Az Őszi Irodalmi Fesztiválon állítólag minden szereplőtől megkérdezték, mi a kedvenc szava. Ön, úgy hírlik, azt mondta: Jancsi. Miért?

2003 augusztus negyedike, kisfiam születése óta kedvencem, mert így hívjuk őt – ez talán magyarázatul elég.

A Jadviga megjelenése után Önt párnákkal, a Milota után mézzel és mákkal halmozták el olvasói. Mit gondol, harmadik regényében melyik motívum lesz a legemlékezetesebb?

Fölmerülhetnek a legkülönfélébb megapixeles digitális fényképezőgépek. De félre a tréfával, az új regény vezérmotívumai inkább fogalmiak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!